BEİJİNG, 15 Ocak (Xinhua) Yüksek kolesterol düzeyi, koroner kalp hastalığı için önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Yulaf ve yulaf ürünlerininse kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştı. Yeni çalışmada, Çin'deki Güneydoğu Üniversitesi'nden ve diğer araştırma enstitülerinden araştırmacılar, Beijing, Nanjing ve Shanghai'dan hafif yüksek kolesterolü olan 210 Çinli yetişkin üzerinde çalıştı. 45 gün boyunca her gün 80 gram yulaf veya pirinç tüketmeleri istendi. Dışkılarındaki lipid ve yağ asidi düzeyleri ile mikrobiyota düzeyleri ölçüldü. Sonuçlar Frontiers in Immunology dergisinde yayımlandı.

New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı

Çalışma, yulaf grubunun daha fazla kolesterol düşürücü sonuçlara sahip olduğunu gösterdi. Her gün yulaf tüketen kişilerin toplam kolesterol seviyeleri yüzde 5,7 ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (kötü kolesterol olarak da adlandırılıyor) yüzde 8,7 oranında azaldı. Pirinç grubundaki veriyse sadece yüzde 3,0 ve yüzde 3,9'du. Ayrıca çalışma, yulaf tüketiminin daha önce metabolik hastalık, obezite ve koroner kalp hastalığı'na karşı koruma sağladığı gösterilen bakterilerin miktarını da artırdığını keşfetti. Araştırmacılar çalışmalarının yulafın bağırsakta sağlıklı bakterilerin büyümesine yardımcı olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Bunun yulafın kolesterol düşürücü etkisine de katkıda bulunduğu belirtildi.

Editör: İRFAN KARSLI