BEİJİNG, 4 Ekim (Xinhua) -- Çin, yeni enerjili araç (NEV) sektörüne yönelik politika desteğini yeniledi. Uzmanlar bu adımın zaten hızla ilerlemekte olan bu endüstriyi daha da güçlendireceğine inanıyor. Çin, genellikle en yoğun alışveriş dönemlerinden biri olarak görülen Ulusal Gün tatilinin birkaç gün öncesinde, NEV'ler için satın alma vergisi muafiyetinin 2023'ün sonuna kadar uzatılacağını duyurdu. Bu açıklama, ülkenin politikayı ilk kez uyguladığı 2014 yılından beri üçüncü uzatma kararı oldu. Uzmanlar, piyasadaki ana akım yeni enerjili araçların satış fiyatlarına bakarak politikanın araba alıcılarının yaklaşık 10.000 yuan (yaklaşık 1.408 ABD doları) tasarruf etmesine yardımcı olacağını tahmin ederken politika yapıcılar bu kararın ülke çapında 100 milyar yuan vergi muafiyeti sağlamasını bekliyor.

Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli

Vergi muafiyetinin tüketimi teşvik etmede etkili bir araç olduğu kanıtlanmış durumda. Çin Devlet Vergi İdaresi'ne göre yılın ilk yedi ayında bu politika kapsamında bir önceki yıla göre yüzde 108,5 artışla yaklaşık 40,68 milyar yuan vergi indirimi yapıldı. Uzmanlar, böyle olumlu bir politikanın son yıllarda hızlı bir büyüme kaydeden NEV sektörüne yönelik pazar talebini daha da artıracağına inanıyor. Çin Otomobil Üreticileri Birliği'ne (CAAM) göre, bu yılın ilk sekiz ayında Çin'de geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 110 artışla toplam 3,86 milyon NEV satıldı. Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakan Yardımcısı Xin Guobin, Çin'in 2015'ten beri yedi yıl boyunca üretim ve satış açısından dünya çapında birinci sırada yer aldığını kaydetti. Çin'in NEV sektöründeki satış patlaması, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin NEV'lerin gelişimini desteklemek amacıyla çok sayıda politika teşviki sunmasıyla birlikte gerçekleşti. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Sözcüsü Meng Wei, Çin'in NEV'leri otomobil endüstrisinin dönüşümünde odak noktası olarak gördüğünü, gelişimi için de sağlam bir temel sağlayan politika çerçevesi oluşturduğunu söyledi.

Plandaki unsurlardan biri, 2020 yılında açıklanan NEV endüstrisi için geliştirme yönergesi oldu. Belgede, 2021 yılından 2035 yılına kadar NEV gelişimi için teknoloji inovasyon kapasitesinin iyileştirilmesi, yeni tip endüstri ekosistemlerinin oluşturulması ve altyapının güçlendirilmesinin de aralarında olduğu beş ana görev sıralandı. Ek olarak merkezi ve yerel yönetimler tarafından teknolojik inovasyon, tanıtım ve uygulama ile güvenliği kapsayan 600'den fazla destekleyici politika da uygulamaya konuldu. CAAM Genel Sekreter Yardımcısı Shi Jianhua, sürdürülen politika teşviklerinin sektörün teknoloji geliştirme ve pazar büyümesi gibi alanlarda atılımlar gerçekleştirmesine yardım ettiğini ifade etti. Shi, Çin'in şimdiye kadar bataryalar, motorlar ve kontrol cihazları gibi temel teknolojilerde kaydedilen ilerleme sayesinde eksiksiz bir endüstriyel sistem kurduğunu söyledi. Veriler, ülkedeki NEV satışlarının, 2012 yılı sonunda sadece 20.000 adet olmasına rağmen Mayıs ayı sonunda bu sayının 11,08 milyon adede ulaştığını gösteriyor. Meng, Çin'in NEV pazarının hala büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor ve ülkenin yeni teknolojilere ve ürünlere daha açık olan genç tüketicilerle birlikte tüketim artışı gördüğünü ifade ediyor. Daha fazla politika hamlesinin gelmesi bekleniyor. Meng'e göre Çin, NEV ile ilgili politika sistemini daha da iyileştirmek, endüstriyel düzeni optimize etmek, teknolojik inovasyonu hızlandırmak ve sektördeki uluslararası işbirliğini derinleştirmek için çalışacak.

 

Editör: Şeymanur Erbay