BEİJİNG, 9 Ağustos (Xinhua) -- Çinli şirket Kylinsoft, Beijing'de düzenlenen 2024 Çin İşletim Sistemi Sektörü Konferansı'nda Kylin işletim sisteminin ilk yapay zekalı kişisel bilgisayar sürümünü duyurdu. Yapay zekanın entegre edildiği kişisel bilgisayarlara yönelik Çin'in bu ilk yerli işletim sistemi, Çin'in işletim sistemi sektöründeki uçtan uca çıkarsama becerilerinin gelişimindeki boşluğu dolduruyor. Bilgisayarın temeli olarak işlev gören işletim sistemi, üst düzeydeki yazılım ekosistemleriyle alt düzeydeki donanım kaynakları arasında bağlantı sağlıyor ve çalışan yapay zeka algoritma, model ve uygulamalarına temel destek veriyor. Uzun süredir küresel işletim sistemleri temel olarak Avrupalı ve Amerikalı şirketler tarafından geliştiriliyordu. Çin'in işletim sistemleri geliştirme süreci nispeten daha geç başladı ve rakiplerine yetişme konusunda önemli baskılarla karşı karşıya kaldı. Ancak yapay zeka teknolojisindeki hızlı ilerleme, Çin yapımı işletim sistemlerine yönelik yeni fırsatlar sunuyor.

Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız

Verilere göre Çin'in platform yazılım piyasası, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,4 artış göstererek 81,66 milyon yuan (yaklaşık 11,3 milyar ABD doları) büyüklüğe ulaşırken Çin'in işletim sistemi pazarının büyüme oranı yüzde 23,2 oldu. CCID Danışmanlık Limited Şirketi Başkan Yardımcısı Gao Dan, "İşletim sistemi pazarındaki büyüme, büyük oranda sunucu işletim sistemlerinden kaynaklanıyor. Bu da kısmen tüm sektörü kapsayan dijital dönüşümden kaynaklanan talep artışına, kısmense yapay zeka sunucularının büyümesinin oluşturduğu ek talebe bağlı" dedi. Kylin işletim sisteminin yapay zekalı kişisel bilgisayar sürümünün önde gelen bir özelliği, uçtan uca çıkarsama yeteneği. Bu özellik, donanım ve yazılımın derin şekilde entegre edilerek kullanıcıların karmaşık yapay zeka görevlerini bulut kaynaklarına ihtiyaç duymaksızın yerelde gerçekleştirmelerine imkan veriyor. Bu gelişme sadece veri işleme hızını ve güvenliğini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıların bilgisayarlarla etkileşim biçimini de temelden değiştiriyor. Kylinsoft Genel Müdür Yardımcısı Zhu Chen, uçtan uca çıkarsama becerilerindeki bu gelişmenin, yerli işletişim sistemlerinin yapay zeka teknolojisiyle entegre edilmesi konusunda güçlü destek sağladığını söyledi.

Bu özellik, çevrimdışı olarak bile büyük model çıkarsaması yapabilecek, yerli işletim sistemi dahilinde son derece etkin bir uç tarafı akıllı motorun geliştirilmesine olanak sağlıyor. Zhu, "Bu özellik sadece kullanıcı gizliliğini korumakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcı deneyimini de geliştiriyor ve nihayetinde üretkenlik ve yaratıcılığı artırıyor" ifadelerini kullandı. Yapay zekalı kişisel bilgisayar işletim sistemi, ulaştırma, sağlık ve eğitim gibi alanlarda geniş bir yelpazede uygulama imkanına sahip. Bu sistem, otonom sürüş sırasında sensör verilerini gerçek zamanlı olarak işleyerek sürücüsüz araçlar için karar alma ve kontrol sistemlerini destekleyebiliyor. Sağlıkta tıbbi görüntüleme analizi, genetik araştırmaları, ilaç geliştirme ve diğer senaryolarda kullanılabilecek sistem, etkin bilişim desteği ve akıllı tanı hizmetleri sunabiliyor. Sistem, eğitim alanındaysa öğrenme verimliliği ve sonuçlarını artırmak üzere, kişiselleştirilmiş öğrenme kaynakları ve özel öğretim imkanı sağlayabiliyor.

Kaynak: rss