Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) verileri, ürünlerin fabrika kapısındaki maliyetini ölçen üretici fiyat endeksinin (ÜFE) Ekim ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,5 arttığını gösterdi. Söz konusu oran Eylül ayında kaydedilen bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,7'lik artıştan daha yüksek oldu. Aylık bazda Çin'de ÜFE, Ekim ayında yüzde 2,5 arttı.

NBS'nin kıdemli istatistikçilerinden Dong Lijuan, özellikle uluslararası ham petrol fiyatlarındaki artışların yurtiçindeki petrol bağlantılı sanayilerin fiyatlarını yukarı doğru harekete geçirdiğini, petrol çıkarma sektöründe ÜFE'nin bir önceki aya kıyasla yüzde 7,1 arttığını söyledi. Geçen ay kömür arzında yaşanan daralma nedeniyle kömür madenciliği ve kömür yıkama endüstrisinde fabrika çıkış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 20,1 artarken, kömür işleme endüstrisi yüzde 12,8 artış kaydetti.

Yıllık bazda üretim malzemelerinin fiyatları yüzde 17,9 yükselirken, Eylül ayında kaydedilen artışın 3,7 puan üzerine çıktı. Dong, anket yapılan 40 sanayi sektöründen 36'sının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla fiyatların arttığını bildirdiğini söyledi. Çarşamba günü yayınlanan veriler ayrıca enflasyonun ana göstergesi olan Çin tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,5 arttığını gösterdi.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI