Xinhua

Çin'de düşen uçağın motor enkaz parçaları bulundu

NANNİNG, 25 Mart (Xinhua) -- Kazada uçağın düştüğü noktanın esas olarak belirlendiğini belirten Zhu, uçak enkazının çoğunun, ana çarpma noktasının etrafındaki yaklaşık 30 metr...

Abone Ol

NANNİNG, 25 Mart (Xinhua) -- Kazada uçağın düştüğü noktanın esas olarak belirlendiğini belirten Zhu, uçak enkazının çoğunun, ana çarpma noktasının etrafındaki yaklaşık 30 metrelik bir yarıçap içinde dağıldığını ve yüzeyden yaklaşık 20 metre derinliğe kadar ulaştığını söyledi.

Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi İtfaiye Şefi Zheng Xi ise, 1,3 metre uzunluğunda ve en geniş yeri 10 cm olan, enkaza ait olmasından şüphelenilen bir parçanın da kaza mahallinden yaklaşık 10 km uzaklıktaki tarım arazisinde bulunduğunu ifade etti.

Zheng, Perşembe günü saat 16.00 itibariyle uçak enkazına ait toplam 183 parçanın, bazı kurbanlardan kalanların ve kurbanların eşyalarından 21 adet parçanın bulunduğunu ve soruşturma ekibine teslim edildiğini söyledi. Zheng, kurtarma ekiplerinin son günlerde kurtarma çalışmalarını zorlaştıran kesintisiz yağmura rağmen arama alanını Perşembe günü genişlettiğini belirtti.

Kurtarma ekipleri, Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nde yer alan Tengxian İlçesinde uçağın düştüğü alanda arama ve kurtarma çalışmaları yürütüyor, 24 Mart 2022. (Fotoğraf: CAAC News/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Zheng, yağmurun, kaza alanının merkezinde su birikintisine neden olduğunu ve küçük çaplı toprak kayması riskini artırdığını, dağ yolunun dar ve kaygan olması nedeniyle büyük kurtarma araçları ve ekipmanlarının bölgeye ulaşamadığını belirtti.

Zheng, kaza alanı merkezinin doğusundaki alanın çoğunlukla bakir dağ ormanı olduğunu ve sarp ve yoğun ağaçlık arazinin arama kurtarma çabalarının zorluğunu artırdığını ifade etti. Zheng, "Kurtarma personelimizin güvenliğini sağlamak için gereken çalışmaları yaparak arama kurtarma süresini kısaltmak ve arama kurtarma etkinliğini mümkün olduğunca artırmak için çalışacağız" diye konuştu.

Boeing 737-800 tipi uçak içindeki 132 kişiyle Pazartesi günü Wuzhou şehrinin Tengxian İlçesindeki bir köye düştü. Şu ana kadar kazadan kurtulan bulunamazken, uçağa ait kara kutuya ulaşıldı. Zhu gazetecilere verdiği demeçte, bulunan kara kutunun Çarşamba gecesi Beijing'deki bir kod çözme laboratuvarına gönderildiğini ve veri indirme ve analiz çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Düşen uçağın iki kara kutusundan biri Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nde yer alan Tengxian İlçesinde bulundu, 23 Mart 2022. (Fotoğraf: Xu Dong/Xinhua)

Zhu, kokpit ses kayıt cihazının veri depolama biriminin zarar görmüş olma ihtimalinin şu an göz ardı edilemeyeceğini belirterek, kurtarma ekiplerinin ikinci kara kutuyu veya uçuş veri kaydedicisini bulmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını da sözlerine ekledi.

China Eastern Havayolları Tanıtım Departmanı Başkanı Liu Xiaodong, şirket ve bağlı kuruluşlarının, kazanın ardından 223 adet Boeing 737-800 tipi uçağın uçuşlarını geçici olarak durdurduğunu ve havayolunun kapsamlı bir güvenlik revizyonu başlattığını söyledi.

Liu, uçuşa elverişlilik gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için uçuşları durdurulan tüm uçakların en yüksek güvenlik standartlarına göre kontrol ve bakımdan geçtiğini söyledi. Liu, düşen uçaktaki 56 yolcunun 305 aile üyesinin Perşembe sabahı Wuzhou şehrine ulaştığını ve 200'den fazla aile üyesinin kaza yerine geldiğini de sözlerine ekledi.