Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Kamuya Ait Aktifleri İzleme ve İdare Komisyonu'nun (SASAC) açıkladığı verilere göre, 2020'nin ve 2021'in ilk altı aylık dönemlerinde, 2019'un aynı dönemine göre ortalama yatırım artışı yüzde 8,7 oldu. Merkezden yönetilen devlete ait işletmeler sadece Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 49,6 artışla 291,27 milyar yuan yatırım yaptı.

SASAC verilerine göre Çin'de merkezi yönetime bağlı devlete ait işletmeler Ocak-Haziran döneminde inovasyon kaynaklı kalkınmayı artırma çabaları kapsamında araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) daha fazla harcama yaptı. Bu işletmelerin söz konusu dönemdeki Ar-Ge girdileri yıllık yüzde 37,4 artarak 321,04 milyar yuana yükselirken, gelirler içinde Ar-Ge'ye yatırım yapılan kısmın yüzdesi anlamına gelen Ar-Ge yoğunluğu ise bir önceki yıla göre 0,12 yüzde puan artış kaydetti. Veriler, Çin'de merkeze bağlı devlete ait işletmelerin ortalama borç-aktif oranının Haziran sonu itibarıyla yüzde 64,9 olduğunu ve bunun geçen yılın aynı dönemine göre 1 yüzde puan düşüş anlamına geldiğini gösteriyor.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI