WOLONG, 30 Haziran (Xinhua) -- Çin son yıllarda panda koruma çabalarını, orman ve yaban hayatının korunması ve dev panda milli parklarının inşası gibi önlemlerle önemli ölçüde ilerletti.  Çin'de doğadaki dev panda nüfusu 1980'lerde yaklaşık 1.100 iken günümüzde 1.900'e yaklaşmış durumda.  Dev pandaların yeniden doğaya kazandırılması, bu türün doğadaki popülasyonunu yeniden artırmak için esaret altında yetiştirilen dev pandaların iklim uyum eğitimi aldıktan sonra doğal yaşam alanlarına salınarak yaşamalarını ve üremelerini sağlamayı amaçlıyor.

2003 yılında bir yeniden üretim programı başlatan Çin Dev Panda Koruma ve Araştırma Merkezi (CCRCGP), 11 pandayı doğaya yeniden kazandırdı ve bunların 9'u hayatta kaldı. Merkez gelecekte de anne-yavru sürecini kullanarak daha fazla panda yavrusunu doğaya salmadan önce eğitmeye devam edecek ve böylece küçük vahşi popülasyonlar oluşturacak.

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Wolong Ulusal Doğa Koruma Alanı'ndaki Tiantai Dağı'nın ikinci aşama dev panda yaban hayatı eğitim alanlarında dev panda Xian Xian'ı besleyen panda kostümü giymiş bir personel, 24 Haziran 2024. (Fotoğraf: Shen Bohan/Xinhua)

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Wolong kentinde bulunan Hetaoping panda üssündeki dev panda yaban hayatı eğitim alanlarını izleyen görevliler, 20 Kasım 2010. (Fotoğraf: Çin Dev Panda Koruma ve Araştırma Merkezi/Xinhua aracılığıyla)

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Wolong Ulusal Doğa Koruma Alanı'ndaki Tiantai Dağı'nın yaban hayatı eğitim alanlarında görülen dev panda Hui Hui ve yavrusu, 1 Haziran 2024. (Fotoğraf: Mu Shijie/Xinhua)

Çin Cumhurbaşkanı Xi, resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Tacikistan'a gitti Çin Cumhurbaşkanı Xi, resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Tacikistan'a gitti

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Wolong Ulusal Doğa Koruma Alanı'ndaki Tiantai Dağı'nda,yaban hayatı eğitimi sırasında bir ağacın üzerinde dinlenen dev panda, 4 Haziran 2020. (Fotoğraf: Çin Dev Panda Koruma ve Araştırma Merkezi/Xinhua aracılığıyla)

Editör: Şeymanur Erbay