BEİJİNG, 13 Şubat (Xinhua) -- Çinli bilim insanları, ülkenin doğusundaki Fujian eyaletinde yaklaşık 150 milyon yıl öncesine tarihlenen en eski kısa kuyruklu kuş fosilini gün yüzüne çıkardı. Bu keşif, kuşların düşünüldüğünden daha önce ortaya çıkmış olabileceğini akıllara getirdi.
Baminornis zhenghensis kuşunun fosili, Fujian eyaletine bağlı Zhenghe ilçesinde bulundu. Kuşun kısa kuyruğu, modern kuşların ayırt edici özelliklerinden olan pigostil denilen bir bileşik kemikle sona eriyor. Bu da modern kuşların beden yapısının, daha önce düşünülenden 20 milyon yıl daha önce, Geç Jura döneminde ortaya çıkmış olduğunu ortaya koyuyor. Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü ve Fujian Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma, Nature dergisinin son sayısında yayımlandı.
Havadan drone ile çekilen arşiv fotoğrafında, Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin Zhenghe ilçesindeki saha araştırması ve kazı alanı görülüyor, 9 Kasım 2024. (Fotoğraf: Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)Arşiv fotoğrafında, Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin Zhenghe ilçesindeki saha araştırması ve kazı alanında çalışan Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü ve Fujian Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden araştırmacılar görülüyor, 21 Ekim 2023. (Fotoğraf: Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)Fotoğraf kolajında, fosilleşmiş Baminornis zhenghensis kuşu (üstte) ve iskelet diyagramı görülüyor. (Fotoğraf: Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü'nden bir araştırmacı, Çin'in başkenti Beijing'deki ofisinde fosilleşmiş Baminornis zhenghensis kuşu örneğini kontrol ediyor ve parmağıyla pigostil fosiline işaret ediyor, 10 Şubat 2025. (Fotoğraf: Jin Liwang/Xinhua)