Dünya

Çin'de bir müze dünyanın en küçük yusufçuklarını keşfetti!

Batı Çin Böcek Müzesi'nden yapılan açıklamada Sichuan eyaletinden toplanan numunelerin, kızıl cüce diye de bilinen Nannophya pygmaea türüne ait olduğu ve bu türe ait en küçük...

Abone Ol

Batı Çin Böcek Müzesi'nden yapılan açıklamada Sichuan eyaletinden toplanan numunelerin, kızıl cüce diye de bilinen Nannophya pygmaea türüne ait olduğu ve bu türe ait en küçük yetişkin böceğin yaklaşık 15 mm vücut uzunluğuna sahip olduğu belirtildi.

Müzenin müdürü Zhao Li, Ağustos ayında toplanan 10'dan fazla numunede yetişkin bir erkek yusufçuğun ortalama vücut uzunluğunun 16,5 mm, yetişkin bir dişi yusufçuğun ortalama vücut uzunluğunun ise 16 mm olarak ölçüldüğünü söyledi. Daha önce kayıtlara geçen en küçük yusufçuk 17 mm uzunluğundaydı.

Nannophya pygmaea, çoğunlukla Güneydoğu Asya ve Çin'in tropikal kesimlerinde bulunan en küçük yusufçuk türü olarak biliniyor. Önceki kayıtlara göre yetişkin yusufçukların vücut uzunluğu 17 ila 19 mm arasında değişiyor.

Zhao, numunelerin Çin'de bu yusufçuk türünün en kuzeydeki doğal yaşam alanı olan Sichuan'da, bir dağlık geçit bölgesindeki kızıl cüce popülasyonundan alındığını söyledi. Dağların, bu popülasyonu izole ederek farklı bir vücut tipine sahip olacak şekilde bağımsız evrimleşmesine neden olmuş olabileceği düşünülüyor.

Dünyada yaklaşık 5 bin yusufçuk türü var. Asya'daki en büyük böcek müzelerinden biri olan Batı Çin Böcek Müzesi'ne göre Çin'de diğer tüm ülkelerden daha fazla olarak 990'u aşkın tür bulunuyor.