BEİJİNG, 9 Mart (Xinhua) -- Ulusal siyasi danışman Yu Xinwei, en üst siyasi danışma organı olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın 13. Ulusal Komitesi'nin devam eden yıllık oturumu sırasında, bilimsel yenilikte "kadın" işgücünün güçlendirilmesine yönelik bir öneri sundu.

Geçmişte ince kimyasallar üretmede yeni teknikleri araştıran Yu, bilimde kadınların "cam tavanları" kırmalarına destek olacak daha kadın odaklı politikalar oluşturulması için çağrıda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve KİK arasındaki ilişkiler, uluslararası ilişkilerde yeni bir model oluşturuyor Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve KİK arasındaki ilişkiler, uluslararası ilişkilerde yeni bir model oluşturuyor

2019'daki bir UNESCO araştırması, dünya çapında bilimsel araştırmacıların ortalama olarak yalnızca yüzde 29,3'ünün kadın olduğunu gösterdi.

Çin Bilim ve Teknoloji Derneği'ne göre, Çin'de bilim ve teknolojideki insan kaynaklarının yaklaşık yüzde 40'ı kadınlardan oluşuyor ve bu kadınların yarıdan fazlası İnternet ve biyomedikal alanlarda çalışıyor.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Mikrobiyoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olan Wang Qihui, Dünya Kadınlar Günü olan Salı günü, bilim kadınlarının fırsatlarını ve zorluklarını tartışmak için Beijing'de düzenlenen bir foruma ev sahipliği yaptı.

Wang, "Bilimdeki kadınlar için hala bir piramit yapısı söz konusu" dedi ve ekledi: "Kadın bilim çalışanı sıkıntısı yok, ancak doçent ve profesörler arasında daha az kadın görülüyor."

Geçen yıl Haziran ayında Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve diğer kuruluşlar dengesizliği gidermek için bir belge yayınlayarak ana ulusal araştırma planlarında bilim kadınları tarafından yönetilen projeler oluşturmayı ve görev ve fon başvurularında kadınlar için yaş kısıtlamalarını gevşetmeyi önerdi.  Belgeye göre, kurumlar hamile ve emziren kadınların bilim çalışmalarına geri dönmelerine yardımcı olmak için bir "geri dönüş" fonu oluşturmaya teşvik ediliyor.

Çin'de giderek daha fazla bilim kadını "cam tavanı" kırdı. Çin'in uzay istasyonunda çalışan ilk kadın olan Wang Yaping, genç nesil için en ilham verici fgürlerden biri haline geldi.

BM Kalkınma Programı (UNDP) Çin Mukim Temsilcisi Beate Trankmann, Xinhua'ya verdiği demeçte, Shandong eyaletindeki kırsal bir ailenin kızı Wang'ın sayısız zorluğun üstesinden gelerek sonunda hayalini gerçekleştirdiğini ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarına kadınların daha fazla katılımını sağlamak için gerçekten ilham verebilecek bir rol model haline geldiğini söyledi.

Bir diğer örnek ise Çin'in bilimsel okyanus keşiferinin ilk kadın baş bilimcisi olan Han Xiqiu. Han, "Kız olmanın insana benzersiz avantajlar sağladığını söylemek zor, ancak kızlar da erkeklerin yaptığını yapabilir" dedi. Han, geçmişte sadece erkeklerin yapabildiği bir iş olan derin denizin kaynak potansiyelinden yararlanmak için bir ekibe liderlik etti.

Güney Çin Teknoloji Üniversitesi'nde malzeme profesörü olan Wang Yingjun, 1980'lerde on metrekare civarında bir laboratuvarda çalışırken şu anda 20.000 metrekarelik bir ulusal mühendislik merkezinde çalışıyor.

İlk bilimsel araştırma fonunun kaynağını hâlâ hatırlıyor: Kocası tarafından verilen yaklaşık 300 ABD doları. Şimdi ekibi, ulusal fonlardan on milyonlarca dolar elde ediyor.

Çin'in telekomünikasyon devi Huawei, resmi internet sitesinde Huawei'deki kadınlarla ilgili bir sayfa açtı. Sayfa başlığında "Kadın için bilim, kadın tarafından bilim, kadın ile bilim" başlıklı bir ifade yer aldı.

Huawei, aralarında 5G üzerine çalışan bir kadın ve Kenya'da dijital becerilerini geliştiren bir mühendisin de bulunduğu 10 seçkin Huawei kadın çalışanını seçti.

Trankmann, "Yalnızca bilim kadınlarının kariyerleri ve başarıları bile, kadınların, geleneksel olarak erkeklerle ilişkilendirilen endüstrilerde eşit derecede başarılı olabileceği gerçeğinin bir kanıtıdır" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI