Xinhua

Çin'de 2021'in en önemli arkeolojik buluntuları açıkladı

BEİJİNG, 19 Mart (Xinhua) -- Beijing'de Cuma günü açıklanan arkeoloji projeleri listesi şöyle: Çin'in güneybatısında bulunan Sichuan eyaletindeki Paleolitik kalıntı sahaları;...

Abone Ol

BEİJİNG, 19 Mart (Xinhua) -- Beijing'de Cuma günü açıklanan arkeoloji projeleri listesi şöyle: Çin'in güneybatısında bulunan Sichuan eyaletindeki Paleolitik kalıntı sahaları; ülkenin iç kesimlerinde yer alan Henan eyaletindeki yeşim atölyesi kalıntıları; Sichuan'daki efsanevi Sanxingdui Harabeleri sahası; Savaşan Devletler Dönemi'nden (M.Ö. 475-M.Ö. 221) kalma Jiangxi kraliyet ailesine ve Hubei'deki soylulara ait iki antik mezar sahası ve Gansu'da Tuyuhun kraliyet ailelerinin mezar kompleksi. Enstitüye göre Henan'da kazılan yeşim atölyeleri, Neolitik dönemde Yangtze Nehri'nin iç düzlüklerinde ve orta kesimlerindeki yeşim el sanatları sektörü hakkında mevcut bilgilerdeki bir boşluğu doldurdu. Bu atölyeler o dönemde el sanatları endüstrisindeki uzmanlaşma ve toplumsal iş bölümünün anlaşılmasında önemli ipuçları sunuyor.

Enstitüden yapılan açıklamada, Sanxingdui Harabeleri'nde gün ışığına çıkarılan yeni kalıntıların ise 4.500 ila 3.000 yıl öncesine tarihlenen Shu Krallığı uygarlığı hakkındaki araştırmalara katkıda bulunarak antik Shu uygarlığının Çin uygarlığında önemli bir yeri olduğuna dair daha ileri kanıtlar sağlayacağı belirtildi. Sanxingdui Harabeleri'nde yeni bulunan eserler arasında, bu harabelerin imza eseri olarak görülen dev bir bronz maske de bulunuyor. Enstitünün açıklamasında, Tang imparatorluğuna komşu bir krallık olan Tuyuhun'un kraliyet ailesine ait mezarlardaki keşiflerin İpek Yolu'nun kültürel sistemi hakkındaki araştırmaları zenginleştirmek ve ilerletmek için yeni bir yön gösterdiği belirtildi.