Dünya

Çin'de 2020 yılında sanayi üretimi arttı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (ÇUİB) Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, yüksek teknoloji ve donanım üretimi sektörlerindeki güçlü performansla Çin'in sanayi üretimi iv...

Abone Ol

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (ÇUİB) Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, yüksek teknoloji ve donanım üretimi sektörlerindeki güçlü performansla Çin'in sanayi üretimi ivme kazanmaya devam ediyor. Ulusal İstatistik Bürosu'nun verileri, önemli bir ekonomik gösterge olan ülkenin katma değerli sanayi üretiminin 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,8 arttığını gösterdi. ÇUİB'e göre büyüme, geçen yılın ilk 11 ayında kaydedilen yüzde 2,3'lük artışla ivmelendi.

Sanayi üretimi, dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 arttı ve üçüncü çeyrekteki büyümenin 1,3 puan üzerine çıktı. ÇUİB verileri, sadece Aralık ayında üretimdeki büyümenin Kasım ayına göre 0,3 puanlık artışla yüzde 7,3'e yükseldiğini ve Mart 2019'dan bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Katma değerli sanayi üretimi, yıllık şirket cirosu en az 20 milyon yuan (yaklaşık 3 milyon ABD doları) olan belirlenmiş büyük işletmelerin faaliyetini ölçer. Mülkiyet bağlamında değerlendirildiğinde, devlet kontrolündeki işletmelerin üretimi 2020'de yüzde 2,2, anonim şirketlerin üretimi yüzde 3, denizaşırı fonlu işletmelerin üretimi yüzde 2,4 arttı.

İmalat sanayinin üretimi 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artarken; imalat, madencilik ve kamu hizmetlerinin üretimi ile arzını kapsayan üç ana sektör arasında en hızlı büyümeyi gösterdi. Madencilik üretimi yıllık yüzde 0,5 arttı ve kamu hizmetlerinin üretimi ile arzında da yıllık bazda yüzde 2 büyüme bildirildi.

Endüstriyel yapı geçen yıl gelişmeye devam ederken, yüksek teknoloji imalat üretimi yüzde 7,1 ve donanım imalat sanayilerindeki üretim de yüzde 6,6 büyüdü. Ulusal İstatistik Bürosu Başkanı Ning Jizhe, sanayi ve arz zincirlerinin temelde istikrarlı olduğunu ve giderek daha fazla sektörde üretimde büyüme görüldüğünü söyledi.

Ning, 2020 yılında 41 sektördeki 25 büyük şirketin katma değerli sanayi üretiminde büyüme yakaladığını ifade etti. Pazartesi günkü veriler aynı zamanda diğer ekonomik göstergelerde de ilerlemeler olduğunu gösterdi. Çin'in gayri safi yurtiçi hasılası 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artarak yaklaşık 101,6 trilyon yuana ulaştı.

Tüketimdeki artışın önemli bir göstergesi olan tüketim mallarının toplam perakende satışları da dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 arttı ve üçüncü çeyrekteki artışın 3,7 puan üzerine çıktı.