Xinhua

Çin'de 169 milyon yaşında yeni bir stegosaur türüne ait fosil bulundu

CHONGQİNG, 8 Mart (Xinhua) -- Fosil, Yunyang ilçesinde bulunan büyük bir fosil sahasında yapılan kazıda çıkarıldı. Belediye Planlama ve Doğal Kaynaklar Bürosu'na göre Çinli ve...

Abone Ol

CHONGQİNG, 8 Mart (Xinhua) -- Fosil, Yunyang ilçesinde bulunan büyük bir fosil sahasında yapılan kazıda çıkarıldı. Belediye Planlama ve Doğal Kaynaklar Bürosu'na göre Çinli ve İngiliz paleontologlar fosilin yeni tür bir stegosaur'a ait olduğunu tespit etti.

Chongqing Jeoloji ve Maden Arama Bürosu'nda bir araştırmacı olan Dai Hui, "Bu, Asya'da bulunmuş en yaşlı stegosaur ve dünyada çıkarılmış en eskilerden birisi" diye konuştu.

Sırt, omuz ve kaburga kemiklerinin yanı sıra zırh tabakası da içeren yeni çıkarılan fosillerden anlaşıldığına göre yeni tür yaklaşık 3 metre uzunluğa ve 2 metre boya sahip ve kuyruğunun ucunda mahmuz gibi çıkıntı yapan iki çift büyük kemik yer alıyor.

Stegosaurus türleri açısından oldukça zengin olan Çin, dünyada bulunan toplam stegosaurus dinozor fosillerinin yüzde 40'ına ev sahipliği yapıyor. Dai'ye göre Çin'deki stegosaurus fosilleri asıl olarak Sichuan, Chongqing, Xinjiang, İç Moğolistan ve Tibet'te yer alıyor.

Araştırmacılar bulunan yeni türe "Bashanosaurus Primitivus" adını koydu. "Bashan", Chongqing'in bu bölgesinin eski ismi. Latince bir kelime olan "primitivus" ise "ilk" anlamına geliyor. Dai, "Bashanosaurus Primitivus, stegosaurus'un ortaya çıkışı çalışmaları için yeni fziksel kanıtlar sunuyor" dedi.

Keşif hakkında bir araştırma makalesi, Vertebrate Paleontology dergisinde Cuma günü yayımlandı.