Kültür - Sanat ve Tarih

Çin'de 100.000 yıl öncesine ait dev panda fosili bulundu

GUİYANG, 8 Aralık (Xinhua) Guizhou Bilimler Akademisi'ne bağlı Dağ Kaynakları Enstitüsü'nden araştırmacılar, Zunyi kentindeki Shuanghe Mağarası'nda pandalara ait iki fosil bul...

Abone Ol

GUİYANG, 8 Aralık (Xinhua) Guizhou Bilimler Akademisi'ne bağlı Dağ Kaynakları Enstitüsü'nden araştırmacılar, Zunyi kentindeki Shuanghe Mağarası'nda pandalara ait iki fosil buldu. Diş minesi tarihleme teknolojisinin yardımıyla fosillerden birinin yaklaşık 102.000 yıl önce yaşayan vahşi bir dev pandaya işaret ettiği, diğerininse muhtemelen 49.000 yıl önce yeryüzünde var olan bir türe ait olduğu belirlendi. Enstitünün araştırma görevlisi Wang Deyuan yaptığı açıklamada, bu kadar iyi korunmuş dev panda fosillerini herhangi bir yerde bulmanın çok ender rastlanan bir olay olduğunu ifade etti. Yabancı uzmanlarla yapılan son ortak bilimsel araştırmada, fosillerde yıldız biçiminde susamsı kemiklere ait kanıtlar bulundu.

Dev pandalar yemek yerken bambuyu tutmak ve kontrol etmek için başparmaklarını kullandıklarından, pandaların diğer ayı türlerinden farklı olarak fazladan bir "başparmağı" bulunuyor. Aslında anormal şekilde büyümüş bilek kemiği olan bu fazladan başparmak, pandaların bambu filizlerini yakalamasına yardımcı oluyor. Keşif, o dönemdeki dev pandaların, günümüzdeki pandalar gibi, bambuları tutmak için önayaklarını esnek şekilde kullanmalarına yardımcı olan fizyolojik koşullara zaten sahip olduklarını gösteriyor. Wang, keşfin, pandaların beslenme özelliklerinin geçirdiği evrimin daha derinlemesine anlaşılmasına yardımcı olduğunu belirtti. Shuanghe Mağarası, karmaşık iç yapısı ve seri bağlı birçok oyuk nedeniyle o dönemde dev pandaların yaşam alanı olarak uygundu. Mağarada şimdiye kadar 30'a yakın dev panda fosili bulundu. Memeli fosil kaynakları bakımından zengin olan mağarada, daha önceki kazılarda çakal, gergedan, kara ayı, stegodon, büyük Hint misk kedisi ve diğer hayvanlara ait fosiller bulunmuştu.