Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

Araştırmaya göre üçüncü çeyrekte satılan 782.000 adet BEV ile Çin, yüzde 190 artışla "başı çekti". Araştırmada, Çin'in BEV pazarındaki payının "istikrarlı artışını" sürdürdüğü belirtildi. Araştırmada Avrupa'da satışlardaki büyümenin önceki çeyreklere göre yavaşladığı kaydedildi. Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya olmak üzere Avrupa'nın en büyük beş pazarında yılın üçüncü çeyreğinde yeni BEV ruhsatlarının sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 53 arttı.

Araştırmaya göre, Avrupa'da plug-in hibrit otomobiller (PHEV) ve hibrit araçlar dahil olmak üzere tüm elektrikli araçların pazar payı, içten yanmalı motorlu araçların pazar payı ile eşit hale gelmeye "hızla yaklaşıyor." Araştırmaya göre Avrupa'nın en büyük beş pazarında 2019'da yüzde 8 olan elektrikli araçların pazar payı halihazırda yüzde 38'e ulaştı.

Araştırmada ABD'de elektrikli araçların yükselişinin "çok daha az dinamik" olduğu kaydedildi. ABD'de içten yanmalı motorlu araçlar yüzde 91,6 ile alıcıların tercihi olmaya devam ederken, tam hibrit araçlar yüzde 5,1 pazar payı ile elektrikli araçlar kategorisinin başını çekti.

Araştırmada Almanya'da hibrit araçların yüzde 16,6 payla hala pazarın hakimi konumunda olduğu belirtildi. Almanya'da CO2 emisyonlarının azaltılması için yüzde yüz elektrikli araçların satın alınması 9.000 euroya (yaklaşık 10.400 ABD doları) kadar devlet teşviki ile destekleniyor. (1 euro= 1,16 ABD doları)

Editör: İRFAN KARSLI