Yılın ilk yarısında Çin ana karasına yönelik gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımlar, fiili kullanımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,7'lik artışla 607,8 milyar yuana ulaşarak rekor kırdı. Bakanlık yetkilisi Zong Changqing, ABD doları cinsinden gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımların ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,9'luk artış kaydederek 91 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Zong, hem yuan hem de ABD doları cinsinden yatırımlarda kaydedilen artış hızının yaklaşık son 10 yıldır görülen en yüksek değer olduğunu kaydetti. Düzenlediği bir basın toplantısında konuşan Zong, "Çin'in yılın ilk yarısındaki doğrudan yabancı yatırımları, piyasa beklentilerinin ötesinde gerçekleşerek ülkenin tüm yıl boyu yabancı yatırımları istikrarlı tutma hedefinin gerçekleştirmesi yönünde sağlam bir temel oluşturmuştur" ifadelerini kullandı.

Bakanlığın verdiği bilgilere göre, yabancı sermayeli şirketlerin toplam sayısı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,9 artış kaydetti ve 23.000 yeni yabancı sermayeli şirketin kurulmasıyla toplam 1,06 milyona ulaştı. Ülkenin kara alanının yüzde 0,4'ünden azına karşılık gelen toplam 21 adet pilot serbest ticaret bölgesi, yılın ilk yarısında gerçekleşen toplam yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 17'sini çekti.

Çin'in yüksek teknoloji sektörlerine yönelik yabancı sermaye akışı da bu dönemde arttı. Yüksek teknolojili imalat sektörüne yapılan yabancı sermaye yatırımlarında yüzde 29,2'lik artış görülürken, yüksek teknolojili hizmet sektöründe ise 42,7 düzeyinde sıçrayış gerçekleşti.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

100 milyon doların üzerinde sözleşme bedeli olan büyük yabancı yatırım projelerinin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81,3 oranında artış kaydederek 602'ye ulaştı. Yabancı yatırımları stabil tutma amacıyla bu yıl bir dizi politikayı uygulamaya koyan Çin, yabancı firmalara finansman desteği ve vergi teşvikleri getirirken pilot açılım programlarını da genişletti. Ülke ayrıca, iş alışverişlerini kolaylaştıracak çeşitli ticaret ve yatırım fuarlarına ev sahipliği yaptı ve yabancı şirketlerin kaygılarını giderecek çeşitli etkinlikler düzenledi.

Editör: İRFAN KARSLI