Çin Gümrükler Genel İdaresi Sözcüsü Li Kuiwen'e göre, Çin'in bu ülkelerle gerçekleştirdiği toplam ithalat ve ihracat Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27,5 artarak 5,35 trilyon yuana (yaklaşık 826 milyar ABD doları) ulaştı.

Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Li, aynı dönemde gerçekleşen ticaret hacminin, Çin'in toplam dış ticaretinin yüzde 29,6'sını oluşturduğunu ve büyümenin genel tempodan 0,4 yüzde puan daha hızlı gerçekleştiğini kaydetti. Çin'in geçtiğimiz altı aylık dönemde Kuşak ve Yol İnisiyatifi ülkelerine ihracatı da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29,1 oranında büyüdü. Li, bu büyümeye çelik ve otomobil ürünleri ihracatının öncülük ettiğini belirtti. Öte yandan bu ülkelerden yapılan ithalat da yüzde 25,6 arttı. Ham petrol, çiftlik ürünleri ve metal cevheri ithalatı istikrarlı bir büyüme gösterdi.

Li, Çin-Avrupa yük treni hizmetinin Kuşak ve Yol ülkeleriyle ticaretin istikrara kavuşturulmasına büyük katkı sağladığını vurguladı. Çin Devlet Demiryolları Grubu Limited Şirketi'nin verilerine göre, Çin-Avrupa yük treni hizmeti kapsamında yılın ilk yarısında toplam 7.377 sefer yapıldı. Bu, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 43'lük bir artışa işaret ediyor.

Çin'in orta ve batı bölgeleri de Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile işbirliğine katkılarını artırdı. Bu bölgelerin inisiyatif ülkeleriyle yaptığı ticaret, yılın ilk yarısında Çin'in toplam ticaretinin yüzde 19'unu oluşturdu. Bu, bir yıl öncesine göre 0,4 yüzde puan artış anlamına geliyor.

Editör: İRFAN KARSLI