Xinhua

Çin yeni Kovid-19 enfeksiyonlarını önlemek için katı ve hızlı önlemler alıyor

Çin'in doğusunda yer alan Shanghai'ın Songjiang bölgesinde bulunan Dongjing kasabasındaki bir toplulukta bir sağlık çalışanı, nükleik asit testi için bir çocuktan sürüntü...

Abone Ol

Çin'in doğusunda yer alan Shanghai'ın Songjiang bölgesinde bulunan Dongjing kasabasındaki bir toplulukta bir sağlık çalışanı, nükleik asit testi için bir çocuktan sürüntü örneği alıyor, 13 Mart 2022. (Fotoğraf: Zhang Jiansong/Xinhua)

BEİJİNG, 14 Mart (Xinhua) -- Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) Pazar günü yaptığı açıklamada, Cumartesi günü Çin ana karasında yer alan 19 eyalet düzeyindeki bölgede yerel olarak bulaşan 1.807 Kovid-19 vakası bildirildiğini söyledi.

Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan Cumartesi günü, ciddi salgınların patlak verdiği bölgelerde halk arasında görülen Kovid-19 vakalarının mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırılması için çağrıda bulundu.

Sun, nükleik asit testinin kapsamının genişletilmesi, epidemiyolojik taramanın ve hasta nakil ve izolasyonunun hızlandırılması ile karantina önlemlerinin katı bir şekilde uygulanması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

NHC de Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin'in, Kovid-19'a karşı hızlı müdahale ve Kovid-19 vakalarının erken teşhisine yönelik çabaların bir parçası olarak, halk arasında yapılan Kovid-19 testlerine yeni bir seçenek olarak antijen algılamasının da eklendiğini söyledi.

Çin'in doğusunda yer alan Shanghai'ın Songjiang bölgesinde bulunan Dongjing kasabasındaki bir toplulukta bir sağlık çalışanı, nükleik asit testi bilgilerini kayda geçiriyor, 13 Mart 2022. (Fotoğraf: Zhang Jiansong/Xinhua)

Yerel yetkililer de yeni enfeksiyonları kontrol altına almak için önlemleri sıkılaştırıyor.

Cumartesi günü Shanghai'da vatandaşların gerekli olmadıkça şehirden ayrılmamaları, ayrılmaları halinde ise yolculuktan 48 saat önce nükleik asit testi yaptırarak negatif sonucu gösteren bir sertifka almaları istendi.

2022'nin ilk iki ayında, yaklaşık 25 milyon nüfusa sahip megakentte, Çin ana karası dışından gelen 1.243 teyitli Kovid-19 vakası kaydedildi. Ana karada yurtdışından gelen toplam vaka sayısının yaklaşık yüzde 38'ini oluşturan bu rakam aynı zamanda Shanghai'da geçen yıl yurtdışından gelen toplam vakaların kabaca yaklaşık yüzde 80'ine denk geliyor.

Şehirde, Perşembe günü yerel olarak bulaşan 11 Kovid-19 vakası ve 32 yurtdışından gelen vakanın bildirilmesinin ardından ilk ve orta dereceli okullarda online eğitime geçildi ve anaokullar ve kreşler Cumartesi gününden itibaren geçici olarak kapatıldı.

Cumartesi günü 1.412 yerel vaka bildirilen Çin'in kuzeydoğusundaki Jilin eyaletinde ise, yerel yetkililer, kolayca yayılan ve tespit edilmesi zor olan Omicron varyantı karşısında çok sayıda kişiye toplu nükleik asit testi gerçekleştirdi. Jilin şehrinde altı tur, eyalet merkezi Changchun'daki Jiutai bölgesinde üç tur ve şehrin geri kalanında ise iki tur toplu nükleik asit testi gerçekleştirildi.

Çin'in kuzeydoğusunda yer alan Jilin eyaletinde yer alan Jilin şehrindeki Kovid-19 hastaları için yapılan geçici bir hastanede sağlık çalışanları görülüyor, 11 Mart 2022. (Fotoğraf: Zhang Nan/Xinhua)

Eyalet Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhang Yan, toplu sağlık taramaları sayesinde topluluklarda potansiyel enfeksiyonların keşfedilebildiğini söyledi. Artan vakalar üzerine Changchun şehrindeki bir fuar merkezinde 1.500'den fazla yatak sağlayabilecek geçici bir hastane inşa ediliyor. Jilin şehrinde ise yerel yetkililer, 1.200'den fazla yatak sunabilen üç geçici hastane inşa etti.

2.000'den fazla yataklı dördüncü hastane de yapım aşamasında bulunuyor.

Toplum çalışanları, Kovid-19 önleme ve kontrol önlemlerinin uygulandığından emin olmak için tüm hızıyla çalışıyor.

Jilin şehrinde bir toplum çalışanı olan Shi Dan, "Sağlık kontrol noktaları kuruyoruz, nükleik asit testleri yapıyoruz, karantina altındaki bölge sakinlerine gün boyunca günlük tedarik sağlıyoruz ve geceleri vardiyalı olarak epidemiyolojik araştırmalar üzerinde çalışıyoruz, bu yüzden sadece ofste uyuduk" dedi.

"Buna rağmen kimse geri adım atmıyor" diyen Shi, "Hepimiz bir an önce salgını yenmek istiyoruz" dedi.