Yurt

Çin, Yangtze Nehri'ne nesli tükenmekte olan mersin balıkları bıraktı

Çin'in iç kesimlerinde yer alan Hubei eyaletinin Jingzhou kentinde gerçekleşen salıverme işleminde 2.020 Çin mersin balığı ve 1.000 Yangtze mersin balığı nehre bırakıldı. Salı...

Abone Ol

Çin'in iç kesimlerinde yer alan Hubei eyaletinin Jingzhou kentinde gerçekleşen salıverme işleminde 2.020 Çin mersin balığı ve 1.000 Yangtze mersin balığı nehre bırakıldı. Salıverme programının ortak düzenleyicilerinden Çin Balıkçılık Bilimleri Akademisi'nden Wei Qi, Çin'in son yıllarda Yangtze mersin balığı ve Çin mersin balığı gibi Yangtze Nehri'nin diğer nesli tükenmekte olan endemik türlerini kurtarmak için çabalarını artırdığını söyledi.

Yangtze mersin balığı, başka birçok sebebin yanı sıra aşırı avlanma ve nehirde artan faaliyet yüzünden 2000 yılından bu yana doğal üreme yeteneğini kaybetti. "Su pandaları" olarak da adlandırılan Çin mersin balıkları 140 milyon yıldan daha uzun bir geçmişe sahip. Buna karşın, Yangtze Nehri'nin önemli balık türlerinin nüfusu müdahaleci insan faaliyetleri nedeniyle 20. yüzyılın sonlarında büyük ölçüde geriledi. Wei'ye göre, 1983 yılından bu yana Yangtze Nehri'ne esaret altında yetiştirilen yaklaşık 7 milyon Çin mersin balığı bırakıldı.