Dünya

Çin, Yangtze Nehri'ne 10 bin mersin balığı bıraktı

Toplam 13 bin 130 kg ağırlığındaki serbest bırakılan mersin balıkları arasında hem yavrular hem de yetişkinler bulunuyor. Balıkçılık yetkilileri, göçlerini takip etmek ve faal...

Abone Ol

Toplam 13 bin 130 kg ağırlığındaki serbest bırakılan mersin balıkları arasında hem yavrular hem de yetişkinler bulunuyor. Balıkçılık yetkilileri, göçlerini takip etmek ve faaliyetlerini izleyebilmek için balıkları işaretledi. Üreme çağına yakın olan 16 mersin balığının üstünde uydudan izlenmeleri için alıcılar bulunuyor. Çin'in iç kesimlerinde bulunan Hubei eyaletine bağlı Yichang şehrinde mersin balıklarının doğal hayata salınmasını, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Çin Üç Boğaz Şirketi ve yerel yönetim ortaklaşa gerçekleştirdi.

Çin Üç Boğaz Şirketi Çin Mersin Balığı Araştırma Enstitüsü'nün baş mühendisi Jiang Wei, mersin balığının göç hareketlerini, yaşam alanlarını ve dağılımını araştırmanın önemli olduğunu söyledi. Jiang, böylece bu türün doğal hayattaki nüfusunun yeniden artırılmasının ve doğal olarak çoğalmasının sağlanabileceğini ifade etti. "Su pandaları" olarak da anılan Çin mersin balığı 140 milyon yıldan uzun bir süredir varlığını sürdürüyor. Ancak Yangtze'deki "amiral gemisi türlerin" sayısı 20'nci yüzyıl sonlarında insanların müdahaleleri nedeniyle hızla azaldı.

Çinli uzmanlar 1984'ten beri mersin balığının doğal hayattaki sayısını artırmak için, esaret altında yetiştirilen yavruların serbest bırakılması gibi yöntemlere başvuruyor. Çin Üç Boğaz Şirketi, Yangtze Nehri'ne şu ana kadar 5,04 milyondan fazla Çin mersin balığı bıraktı. 2020 yılının başında nehir boyunca 332 koruma alanında 10 yıllık balık avlama yasağı başlatıldı.