Çin

Çin ve Vietnam arasındaki ticaret aylık bazda rekor kırdı

Abone Ol

BEİJİNG, 12 Aralık (Xinhua) -- Çin ve Vietnam arasındaki ikili ticaret, yılın ilk 11 ayında istikrarlı şekilde büyümeye devam etti. Çin Gümrük Genel İdaresi, Salı günü yaptığı açıklamada Ocak-Kasım döneminde iki ülke arasındaki mal ticaretinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artarak 1,45 trilyon yuana (yaklaşık 203,73 milyar ABD doları) yükseldiğini bildirdi.

Sadece Kasım ayında ikili ticaret bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 artışla 161,92 milyar yuana ulaşarak aylık bazda rekor kırdı. Vietnam, 2016'dan bu yana Çin'in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği içindeki en büyük ticari ortağı olmaya devam ediyor. Vietnam ile Çin arasındaki ikili ticaret, 2023'ün ilk 11 ayında Çin'in bu blokla yaptığı toplam ticaretin yüzde 25'ine tekabül ediyor. İki ülke son yıllarda giderek yakınlaşan sanayi ve tedarik zinciri işbirlikleri kurdu. Ara malların ithalat ve ihracatı yılın ilk 11 ayında 1,01 trilyon yuana ulaşarak bu dönemdeki Çin-Vietnam ticaretinin yüzde 69,8'ini oluşturdu.

İki ülke tarım sektöründe de geniş bir işbirliği alanına sahip. Çin, 2023 yılının ilk 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,3 artışla Vietnam'dan 44,62 milyar yuan değerinde tarım ürünü ithal etti. Öte yandan Çin'de yetiştirilen sebze ve ılıman iklim meyveleri de Vietnam pazarında ilgi görüyor. Çin, söz konusu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artışla Vietnam'a 34,31 milyar yuan değerinde tarım ürünü ihraç etti.