Politika

Çin ve Türk dışişleri bakanları ikili ilişkileri ele aldı

NANJİNG, 13 Ocak (Xinhua) -- Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinin Wuxi kentinde gerçekleştirilen görüşmede Wang, iki cumhurbaşkanının rehberliğinde Çin-Türk ilişkilerinin kal...

Abone Ol

NANJİNG, 13 Ocak (Xinhua) -- Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinin Wuxi kentinde gerçekleştirilen görüşmede Wang, iki cumhurbaşkanının rehberliğinde Çin-Türk ilişkilerinin kalkınma ivmesini sürdürdüğünü ve pandemiyle mücadele işbirliğinin, ikili ilişkilerin yeni bir odak noktası haline geldiğini ifade etti.

Wang, iki ülkenin stratejik ortaklar olarak karşılıklı güven ve desteğin artırılmasına kendilerini adaması gerektiğini belirtti. Wang, iki tarafın kendi egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarını koruma konusunda birbirine destek olması ve uluslararası ilişkilerin temel bir normu olan birbirlerinin iç işlerine karışmama ilkesine riayet etmesi gerektiğini söyledi. Wang ayrıca iki ülkenin uluslararası arenada birbirinin aleyhine olacak faaliyetlere katılmayacağı ve tarihi ve ulusal idraktaki farklılıklar konusunda ikili kanallar aracılığıyla iletişim ve karşılıklı anlayışı geliştireceği umudunu da dile getirdi.

Türkiye'nin Çin'le olan pragmatik işbirliğine verdiği önemden övgüyle bahseden Wang, iki tarafa kalkınma stratejilerindeki sinerjiyi daha da ileri götürme, nükleer enerji projesi gibi simge projeleri ilerletme ve yeni enerji, 5G, bulut bilişim ve büyük veri gibi alanlarda işbirliğini genişletme çağrısında bulundu.

Çavuşoğlu; Türkiye'nin, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomi, ticaret ve yatırım konusundaki işbirliği ve karşılıklı bağlantısının Türkiye'nin ekonomik gücünü artırmasındaki olumlu rolünü takdir ettiğini ve Türkiye'nin "Orta Koridor" planının Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne bağlanmasını güçlendirmeye istekli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin iki taraf arasında nükleer enerji konusundaki işbirliğini aktif şekilde geliştirmeye ve yeni enerji alanındaki büyük işbirliği potansiyelinden tam olarak yararlanmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. İki taraf, kültürel ve halklar arası alışverişi güçlendirme konusunda mutabakata vardı. Beijing'in hem yaz hem de kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapan tek kent olacağını kaydeden Çavuşoğlu, Beijing Kış Olimpiyatları'nın, 2008 Beijing Olimpiyat Oyunları kadar başarılı olacağına inandığını ifade etti. İki bakan, Kazakistan'daki durum ve ortak ilgi konusu diğer uluslararası ve bölgesel sorunlar hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

Wang; Çin'in, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası konulardaki eşsiz rolünü takdir ettiğini ve çok taraflı koordinasyon ve işbirliğini güçlendirme, gerçek çok taraflılığı ortaklaşa gözetme, uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini destekleme ve Çin ve Türkiye de dahil olmak üzere yükselen piyasa ekonomilerinin ortak çıkarlarını korumaya istekli olduğunu dile getirdi.