BELGRAD/BEİJİNG, 8 Mayıs (Xinhua) -- Doğal güzelliğiyle ünlü Tuna Nehri'nin kenarında yer alan Semendire Demir Çelik Fabrikası, 20 yılı aşkın bir süre önce iflasa sürüklenmesinden evvel Sırbistan'ın gurur kaynağı olarak övgülere mazhar oluyordu. Çin ile Sırbistan arasında derinleşen yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliği sayesinde, asırlık fabrika 2016 yılında Çinli ortağının gelişiyle olağanüstü bir geri dönüş yaşadı.

Demir çelik fabrikası birkaç ay içerisinde kar elde etmeye başladı. Fabrika an itibarıyla üretim kapasitesi bakımından dünyanın en büyük demir ve çelik üreticilerinden ve entegre hizmet sağlayıcılarından biri haline geldi. Demir çelik fabrikasının yeniden doğuşu, iki ülke arasındaki tatbiki işbirliğinin daha da genişlemesinin kilit önem taşıyan somut bir örneği olarak öne çıkıyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ikinci Sırbistan resmi ziyaretinde, iki ülke arasındaki sarsılmaz dostluğun daha da zenginleşip güçleneceğine dair beklentiler de iyice yükseldi. Ülkedeki birçok büyük Çinli yatırım projesinin Cumhurbaşkanı Xi tarafından ortaya konulduğunu kaydeden Sırbistan Eski Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, "Xi, Sırbistan'ın samimi bir dostu" dedi. Xi, 2016 yılında Sırbistan'a yaptığı ilk resmi ziyaretinde Semendire Demir Çelik Fabrikası'na güçlü bir yardım eli uzatarak, Çin'den ardı ardına gelen çeşitli desteklerin önünü açmıştı.

Sırbistan'ın Semendire kentinde bulunan demir çelik fabrikasının yemekhanesinde, kendisine eşlik eden dönemin Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve dönemin Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ile birlikte işçilerle sohbet eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping (ortada), 19 Haziran 2016. (Fotoğraf: Ma Zhancheng/Xinhua)

Demir çelik fabrikasında yönetici üretim direktörü olan Vladan Mihailovic, Xi'nin ziyaretini bir dönüm noktası olarak tanımladı. Çin, Xi'nin desteğiyle, fabrikanın yeniden canlandırılması için Sırbistan'a sürdürülebilir yardım sundu. Mihailovic, "Cumhurbaşkanının, özellikle üretim tesislerinin modernleşmesiyle ilgili taahhütleri gerçek oldu" dedi. Demir çelik fabrikasının yaklaşık 60 kilometre kuzeybatısında yer alan Belgrad Merkez Demiryolu İstasyonu, Xi'nin ihtimam gösterdiği Kuşak ve Yol İnisiyatifi işbirliği projelerinden biri olan Belgrad-Novi Sad Yüksek Hızlı Demiryolu hattının başlangıç noktasını teşkil ediyor.

Çin AB, ABD, Taiwan bölgesi ve Japonya'dan gelen kimyasallara yönelik anti-damping soruşturması başlattı Çin AB, ABD, Taiwan bölgesi ve Japonya'dan gelen kimyasallara yönelik anti-damping soruşturması başlattı

Sırbistan-Macaristan Demiryolu'nun bir bölümünü oluşturan ve Mart 2022'de faaliyete başlayan bu hat, o tarihten bu yana Sırbistan'ın iki büyük kenti arasında saatte 200 kilometreye varan hızla yolcu taşıyor. Vucic, bu hattı "gelecek nesillere bir hediye" olarak niteledi. Beijing ile Belgrad arasında Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde gelişmekte olan işbirliği, iki ülkenin kalkınma stratejileri arasında artan sinerjiyi temsil ediyor. Bu durum, ikili ekonomik ve ticari ilişkileri büyük oranda güçlendiriyor.

Çin'in gümrük istatistiklerine göre, Çin ile Sırbistan arasındaki toplam ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 23,7 artarak 4,35 milyar ABD dolarına ulaştı. Çin ve Sırbistan geçtiğimiz yılın Ekim ayında Xi ve Vucic'in nezaretinde bir serbest ticaret anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Çin ile bir Orta ve Doğu Avrupa ülkesi arasında imzalanan ilk serbest ticaret anlaşması oldu. Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra, vergiye tabi kalemlerin yüzde 60'ından fazlası gümrük vergisinden muaf olacak ve iki taraf arasındaki sıfır gümrüklü kalemlerin nihai ithalat hacminin oranı ise yaklaşık yüzde 95'e yükselecek.

Editör: Şeymanur Erbay