ST. PETERSBURG, 11 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile St. Petersburg'da bir araya geldi. Wang Salı günü gerçekleşen görüşmede Çin'in Rusya ile stratejik iletişimi güçlendirmeye ve ikili ilişkileri stratejik açıdan zenginleştirmeye istekli olduğunu belirtti. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, yüzyılda eşi benzeri görülmemiş değişimler yaşanırken Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarlı ve sağlıklı seyrinin iki ülke liderinin kılavuzluğuyla sağlandığını söyledi.

BRICS'in dönem başkanlığını yürüten Rusya'nın çalışmalarını desteklediklerini belirten Wang, BRICS ülkeleri arasında karşılıklı güven ve işbirliğini derinleştirmek için el ele vermeye hazır olduklarını ifade etti. Wang böylece BRICS mekanizmasının yükselen ülkelerin seslerini duyurmaları için önemli bir kanal ve Küresel Güney'in dayanışma ve işbirliği için önemli bir platform haline gelerek "BRICS+" işbirliğinde yeni fırsatlar yaratmaya devam edeceğini belirtti.

Çin'deki Kızıl Plaj muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor Çin'deki Kızıl Plaj muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor

Şoygu ise Rusya ve Çin arasındaki üst düzey etkileşim ve çeşitli alanlardaki verimli işbirliğinin, Rusya ve Çin arasındaki stratejik işbirliğinin yüksek seviyesini ortaya koyduğunu ifade etti. Ülkesinin BRICS dönem başkanlığına verdiği destekten dolayı Çin'e teşekkür eden Şoygu, Çin ile stratejik iletişimin güçlendirilmesi, işbirliğinin sıkı şekilde koordine edilmesi ve gelecek ay Kazan'da yapılacak BRICS liderler zirvesinin başarılı geçmesi için beraber çalışmaya devam edilmesinde istekli olduklarını belirtti.

Toplantı sırasında her iki taraf da gerçek çok taraflılığı savunma ve uygulamaya yönelik kararlılıklarını dile getirdi. Taraflar ayrıca Ukrayna krizi konusunda görüş alışverişinde bulundu. Ülkesinin Çin ve Brezilya tarafından ortaklaşa önerilen "altı maddelik mutabakat" ile ilgili görüşlerini açıklarken mutabakatı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Şoygu, bu mutabakatın uluslararası toplum tarafından geniş çapta kabul görmesinden de memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Çin'in Ukrayna konusunda her zaman nesnel ve adil bir tutum sergilediğini vurgulayan Wang, daha fazla uluslararası uzlaşı sağlamak ve erken bir ateşkese varılması ve krize siyasi çözüm bulunması için gerekli koşulları oluşturmak üzere uluslararası toplumda denge, nesnellik ve rasyonalite ilkelerini yaygınlaştırma yönündeki kararlılıklarını sürdüreceklerini söyledi.

Kaynak: rss