MOSKOVA, 22 Ağustos (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang iki ülke arasındaki çok yönlü tatbiki işbirliğini güçlendirmek ve Çin-Rusya kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığını yeni dönemde bir üst seviyeye çıkarmak üzere Rusya'yla çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Li söz konusu ifadeleri Çarşamba günü Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile Çin ve Rusya hükümet başkanlarının 29. olağan toplantısına eş başkanlık yaparken kullandı. Li iki ülke liderinin stratejik kılavuzluğunu takip etmek ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünü karşılıklı saygı, güven, fayda ve kalıcı dostluğu güçlendirmede bir fırsat olarak değerlendirmek üzere Rusya'yla çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Çin Başbakanı Li Qiang, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile Çin ve Rusya hükümet başkanlarının 29. olağan toplantısına eş başkanlık yaptı, 21 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Ding Lin/Xinhua)

Mişustin ise iki ülke liderinin vardığı önemli uzlaşıyı hayata geçirmek, karşılıklı güveni derinleştirmeye devam etmek, yatırım, enerji, ekonomi, ticaret, kültür ve alt ulusal alanlarda işbirliğini genişletmek ve Rusya-Çin Kültür Yılları'nın başarılı olmasını sağlamak üzere Çin'le çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Mişustin uluslararası ilişkilerde iletişim ve koordinasyonu güçlendirme, iki tarafın meşru hak ve çıkarlarını daha iyi koruma ve yeni dönemde ikili kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığını ileriye taşıma konularında Çin'le el ele verme sözü verdi. Li ve Mişustin Çin-Rusya yatırım işbirliği komitesi, Çin-Rusya enerji işbirliği komitesi, Çin ve Rusya hükümet başkanları olağan toplantıları komitesi, Çin'in kuzeydoğusu ile Rusya'nın Uzakdoğu bölgeleri arasındaki işbirliğine yönelik hükümetler arası komisyon ve Çin-Rusya beşeri bilimler işbirliği komitesinden temsilcilerin çalışma raporlarını dinledi.

2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda sergilenen geleneksel eserler ilgi odağı oldu 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda sergilenen geleneksel eserler ilgi odağı oldu

Geçtiğimiz yıl boyunca iki tarafın çeşitli komitelerinin çalışmalarını tam olarak onaylayan Li ve Mişustin, Çin ve Rusya'nın birbirini tamamlayan avantajlara ve tatbiki işbirliğine yönelik büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak iki tarafa işbirliği yapısını daha fazla iyileştirme, ekonomi, ticaret, yatırım, tarım ve enerji gibi geleneksel alanlarda sürekli olarak işbirliğini geliştirme ve dijital ekonomi, biyomedikal ve yeşil kalkınma gibi yükselen alanlarda işbirliğini genişletme çağrısı yaptı. Li ve Mişustin toplantının ardından, Çin ve Rusya hükümet başkanlarının 29. olağan toplantısının ortak bildirisi ile Çin-Rusya yatırım işbirliği planı çerçevesinin yeni versiyonunu imzaladı. İki başbakan ilgili işbirliği komitelerinin toplantı tutanaklarının yanı sıra eğitim, bilim, teknoloji, kimya sektörü, yeşil inşaat, denizde arama ve kurtarma, sınır ötesi kargo taşımacılığı ve vatandaş değişimlerinin kolaylaştırılması gibi alanlarda işbirliği belgelerinin imzalanmasına da nezaret etti.

Kaynak: rss