Politika

Çin ve Rus dışişleri bakanları, telefon görüşmesinde ikili ilişkileri ve Kazakistan'daki durumu değerlendirdi

BEİJİNG, 11 Ocak (Xinhua) Wang, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çin ziyareti ve Beijing Kış Olimpiyatları'nın açılış törenine katılmasının, yaklaşık iki yıldır iki ülk...

Abone Ol

BEİJİNG, 11 Ocak (Xinhua) Wang, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çin ziyareti ve Beijing Kış Olimpiyatları'nın açılış törenine katılmasının, yaklaşık iki yıldır iki ülkenin liderleri arasında gerçekleştirilen ilk yüz yüze toplantı olmakla kalmayacağını, aynı zamanda bu yılın başlangıcında uluslararası ilişkiler konusunda meydana gelen önemli bir olay olacağını dile getirdi. Wang, iki ülkenin liderleri arasındaki "Kış Olimpiyatları toplantısı" ve "Bahar Festival'inde toplantı"nın tam olarak başarıya ulaşması ve verimli sonuçlar vermesi için Çin'in Rusya'yla koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Kazakistan'daki duruma ilişkin olarak Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e sözlü mesaj göndererek dış güçlerin Kazakistan'da huzursuzluk çıkarma ve "renkli devrimler" başlatma çabalarına Çin'in kesinlikle karşı olduğunu açık şekilde ifade ettiğini vurguladı.

Wang, Çin tarafının Cumhurbaşkanı Tokayev'in Kazakistan'daki ayaklanmaların niteliği hakkındaki değerlendirmesine katıldığını ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün şiddet yanlısı terör güçleriyle savaşan Kazakistan'a yardımcı olmasını ve Kazakistan'ın egemenliğine saygı temelinde Kazakistan'da istikrarın yeniden kurulmasında pozitif bir rol oynamasını desteklediğini ifade etti. Wang, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Orta Asya ülkelerinin dost komşuları olarak Çin ve Rusya'nın, Orta Asya'da kaos ya da savaşın patlak vermesini engellemesi gerektiğini söyledi.