Xinhua

Çin ve Macaristan dışişleri bakanları telefon görüşmesi yaptı

BEİJİNG, 8 Mart (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pazartesi günü Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun talebiyle bir telef...

Abone Ol

BEİJİNG, 8 Mart (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pazartesi günü Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun talebiyle bir telefon görüşmesinde bulundu.

Avrupa'da barışın sağlanması ve Ukrayna'daki durumun daha fazla tırmanmasını önleme konusunda gösterdiği çabalardan dolayı Çin'e teşekkür eden Szijjarto, Macaristan'ın Ukrayna'daki Çin vatandaşlarının tahliye edilmelerine ve ülkelerine dönmelerine yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi. Szijjarto ayrıca Macaristan ile Çin arasında daha yüksek seviyede karşılıklı faydaya dayalı işbirliği geliştirilmesine yönelik umudunu da dile getirdi.

Çin açısından Ukrayna'daki durumun üzücü olduğunu vurgulayan Wang ise Avrupa Birliği'nin stratejik özerklik ruhunu desteklemesini ve mevcut Ukrayna krizini çözüme kavuşturma ve bir sonraki aşamada bir Avrupa güvenlik mekanizması kurmada daha proaktif bir rol oynamasını umduğunu sözlerine ekledi.

Ukrayna'dan gelen insanlar Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Batı Demiryolu İstasyonu'nda yardım malzemelerini teslim alıyor, 1 Mart 2022. (Fotoğraf: Chen Hao/Xinhua)

Mevcut durumda Çin hükümeti için en önemli görevlerden birinin, Ukrayna'daki Çin vatandaşlarının güvenliğini garanti altına almak olduğunu dile getiren Wang, Macar tarafına Çin vatandaşlarının sorunsuz tahliyesi için sağladığı kolaylık ve yardım için teşekkür etti ve bunun, Çin ile Macaristan'ın birbirini destekleme ve birbirine yardım etmeye yönelik iyi geleneğini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi. Çinli diplomat; Çin'in, Macaristan hükümetinin Çin'e yönelik uzun süreli dostane politikasını büyük takdirle karşıladığını ve daha fazla sonuç için iki ülke arasındaki karşılıklı faydaya dayalı işbirliğinin derinleştirilmesini desteklemeye devam edeceğini söyledi. Wang ayrıca Macar halkının kendi seçtiği yolda ilerlemeye ve daha büyük başarılar elde etmeye devam etmesi dileğini ifade etti.