BEİJİNG, 4 Nisan (Xinhua) -- Çin ve Macaristan Pazartesi günü daha kapsamlı ve güçlü bir stratejik ortaklık oluşturmak için çeşitli alanlarda ikili işbirliğini ilerletme sözü verdi. Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, telefon görüşmesi yaptı. Wang, Macaristan Başbakanı Viktor Orban liderliğinde Fidesz Partisi'nin parlamento seçimlerini yeniden kazanmasından dolayı Çin liderlerinin tebriklerini iletti. Wang, seçim sonucunun Macaristan tarafının izlediği bağımsız politikanın ülkenin ulusal şartları ve halkının ortak çıkarlarına uygun olduğunu, ayrıca halkın bu politikayı sıkı sıkıya ve kapsamlı olarak desteklediğini gösterdiğini söyledi. Bakan, Macar tarafının Başbakan Orban liderliğinde daha fazla ilerleme kaydetmesi temennisinde bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Beijing'de bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Beijing'de bir araya geldi
27 Mayıs 2021'de çekilen fotoğrafta, Macaristan'ın Kaposvar kentindeki Kaposvar Güneş Santrali görülüyor. Santral, Çin Ulusal Makine İthalat ve İhracat Şirketi tarafından kurulmuştu. (Fotoğraf: Attila Volgyi/Xinhua)

Wang, dünyanın kendini yeni bir çalkantı ve değişim döneminde bulmasıyla, bağımsız kalmanın, sadece Macaristan için değil, Avrupa ve dünyanın geri kalanı için de değerli ve önemli olduğunu söyledi. Çin ve Macaristan arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın altını çizen Wang, her iki tarafın da işbirliğini ilerletmeleri, siyasi temeli güçlendirmeleri, risk ve güçlüklere karşı birlikte direnme kapasitelerini artırmaları ve birbirlerinin egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarını korumaları gerektiğini ifade etti. Dirençli bir Macaristan'ın zorlukları aşmakta kararlı olduğuna dikkati çeken Wang, Çin'in, Macaristan'a seçtiği bağımsız kalkınma yolunu sürdürmede güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

31 Mayıs 2021 tarihli arşiv fotoğrafında, Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin merkezi Guiyang'da Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile biraraya gelen Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi görülüyor. (Fotoğraf: Yang Wenbin/Xinhua)

Szijjarto ise Başbakan Orban'ın Çinli liderlere olan minnettarlığını iletti. Seçimlerden sonra ilk telefon görüşmesini Çin Dışişleri Bakanı ile yapmaktan memnun olduğunu ifade eden Szijjarto, bunun Macaristan ile Çin arasındaki karşılıklı güven ve dostluğun, ayrıca ilişkilerinin üst düzey seviyesinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Bakan, Fidesz Partisi'nin zaferinin, Macar halkının partinin iç ve dış politikalarına duyduğu güveni gösterdiğine işaret etti. Macaristan'ın meşru çıkarlarını sıkı şekilde korumaya devam edeceğini söyleyen Szijjarto, Çin ile çeşitli alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye ve kapsamlı stratejik ortaklıklarını daha yüksek seviyelere çıkarmaya hazır olduğunu belirtti.

İki taraf telefon görüşmesinde, Çin ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkiler hakkında da görüş alışverişinde bulundu. Wang, Çin tarafının, Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in AB liderleriyle video bağlantısı aracılığıyla yaptığı görüşme sırasında ele aldığı önemli görüşleri takip edeceğini, ayrıca küresel güçlükleri aşmak ve Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini teşvik etmek için Çin ve AB liderlerinin vardığı fikir birliğini uygulamak için AB ile birlikte çalışacağını belirtti. Szijjarto, Macaristan'ın AB-Çin dostluğunu sağlam şekilde desteklediğini ve AB-Çin ilişkilerinin gelişmesinde saygılı ve gerçekçi bir tutumla yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI