Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

NANJİNG, 12 Ocak (Xinhua) -- Wang, görüşmede yaptığı açıklamada, Kuveyt'in, Çin ile diplomatik ilişkiler kuran ilk Körfez Arap ülkesi, aynı zamanda Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin ortak inşası konusunda işbirliği belgeleri imzalayan ilk ülke olarak Çin'e en yakın ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Wang, Kuveyt'in Çin'e yönelik dostluk üzerine kurulu politikasına sıkı sıkıya bağlı kalmasını ve Çin'in kendi egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarını korumasına verdiği güçlü desteği takdir ettiğini ekledi. Wang, Çin'in Kuveyt'in güvenilir bir ortağı olmayı ve ikili ilişkileri yeni bir seviyeye çıkarmak için Kuveyt'in meşru ve makul kaygılarına yönelik desteğini sürdüreceğini bildirdi.

Ahmed ise Kuveyt'in Çin'in kendi çıkarlarını koruma yönündeki adil tutumunu desteklediğini belirtirken, insan hakları meselelerinin siyasileştirilmesine ve Çin'in içişlerine müdahale edilmesine karşı olduğunu söyledi. Ahmed, Kuveyt'in, ikili ilişkilerle ilgili büyük vizyonu gerçeğe dönüştürmek üzere iki devlet başkanı tarafından varılan, önemli uzlaşmayı ortaklaşa uygulamaya hazır olduklarını vurguladı.

İki taraf, Kuveyt'in 2035 Vizyonu ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin kenetlenmesini güçlendirme, beş yıllık işbirliği planının oluşturulmasını hızlandırma ve temiz enerji, 5G iletişimi, akıllı kentler ve diğer yüksek teknoloji alanlarında işbirliğini genişletme konusunda anlaştı. Ahmed, Kuveyt'in Çin'in ileri bilimsel ve teknolojik deneyimlerinden yararlanmak istediğini ve Çinli işletmeleri yatırım yapmak üzere Kuveyt'e beklediklerini ifade etti.

Taraflar görüşmede ayrıca, pandemi ile mücadeleyi sürdürmek, halklar arası ve kültürel alışverişi derinleştirmek, sağlık, eğitim, gençlik, yerel yönetimler ve spor alanlarında işbirliği ile personel değişimini kolaylaştırmak için ortak çaba göstermeye de karar verdi.

Kuveyt'in Beijing Kış Olimpiyatları'na verdiği desteğin altını da çizen Ahmed, sporun siyasileştirilmesine karşı olduklarını belirtti. Taraflar görüşmede, Çin ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi arasında işbirliğinin yanı sıra ortak sorunlara yol açan bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulundu. Wang, Çin'in Kuveyt'in bölgesel sıcak noktalarda benzersiz ve olumlu bir rol oynadığını görmek istediğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI