BEİJİNG, 19 Mart (Xinhua) -- Xi, iki tarafın yüksek kaliteli ortak Kuşak ve Yol inşaatıyla ilgilenmesi, otoyolları, havaalanları ve özel ekonomik bölgeler gibi başlıca projelerin yapımını hızlandırması ile finans ve dijital ekonomi gibi gelişmekte olan alanlarda işbirliğini genişletmesi gerektiğini söyledi. Her iki tarafın ortak çabalarıyla Çin-Kamboçya ilişkilerinin testlerden geçtiğine ve daha da kırılmaz hale geldiğine işaret eden Xi, her ikisi de bir yüzyıl içinde görülmemiş büyük küresel değişimler ve salgınla karşı karşıya kalan Çin ve Kamboçya'nın, ortak bir geleceğe sahip bir topluluğun inşasını sağlam bir şekilde teşvik ederek, yeni bir uluslararası ilişkiler modelinin şekillendirilmesinde emsal oluşturduğunu söyledi.

Xi, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık ve Çin-Kamboçya serbest ticaret anlaşmasının, ikili ticareti yeni bir seviyeye taşımak için tümüyle kullanılması gerektiğini de ifade etti. Cumhurbaşkanı Xi, Çin tarafının, Kamboçya'dan daha fazla yüksek kaliteli tarım ürünleri ithal edeceğini, insanların refahını artırmak için Kamboçya ile daha fazla işbirliği yapacağını ve Kamboçya'da tarımın gelişmesine ve çiftçilerin yoksulluktan çekip çıkarılmasına yardımcı olmak için kırsal alanlarda yollar ve eğitimle ilgili bu tür projeleri uygulayacağını vurguladı. Xi Çin'in, Kovid-19 pandemisine karşı mücadelesinde Kamboçya'yı desteklemeye ve pandemi bağlamında Kamboçya ile yeni insanlar arası ve kültürel alışveriş modellerini keşfetmeye devam edeceğini de belirtti.

Çin ve Madagaskar ikili ilişkileri kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığı seviyesine yükseltti Çin ve Madagaskar ikili ilişkileri kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığı seviyesine yükseltti

Xi, Çin'in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) bölgesel işbirliği mimarisindeki merkezi rolünü sıkı bir şekilde desteklediğini ve bloğun bölgesel ve uluslararası ilişkilerde daha büyük bir rol oynamasını da desteklediğini vurguladı. Çin'in ayrıca Kamboçya'yı bu yıl ASEAN'ın dönem başkanı olarak görevini yerine getirmesinde desteklediğini belirten Xi, Çin-ASEAN kapsamlı stratejik ortaklığının aralıksız gelişimini devam ettirmek için Kamboçya ve diğer ASEAN ülkeleriyle çalışmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI