BEİJİNG, 24 Ocak (Xinhua) -- Xi, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana iki ülke halklarının dostluklarını derinleştirdiğini ve ikili ilişkilerin kayda değer ilerleme kaydettiğini belirtti. Xi, Çin ve İsrail'in yenilikçi kapsamlı ortaklık yoluna girdiği 2017'den bu yana, çeşitli alanlardaki alışveriş ve işbirliğinin verimli sonuçlar verdiğini ve iki ülke halkına somut faydalar sağladığını vurguladı. Çin-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini kaydeden Xi; karşılıklı siyasi güveni artırmak, iki tarafa da yarar sağlayan kazan-kazan işbirliğini derinleştirmek, kültürel ve halklar arası alışverişi genişletmek, iki ülkenin ve halklarının faydası için Çin-İsrail yenilikçi kapsamlı ortaklığının istikrarlı gelişimini teşvik etmek amacıyla ilişkilerin 30. yıl dönümünü bir fırsat olarak görerek Herzog'la çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde düzenlenen 2. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na (CIIE) İsrail'den katılan TNUVA'nın gıda ve tarım ürünleri sergi alanındaki standında paninileri (bir tür sandviç) kameraya gösteren bir personel, 9 Kasım 2019. (Fotoğraf: Cai Yang/Xinhua)

Herzog ise 30 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, iki ülkenin ikili ilişkilerini daha da yakınlaşan alışverişlerle derinleştirdiğini söyledi. Herzog, ikili işbirliğinin ekonomi, tarım, sağlık, turizm ve kültür gibi alanlarda iki ülke halkının yararına olan verimli ve önemli sonuçlar doğurduğunu da sözlerine ekledi. İsrail ve Çin arasındaki yenilikçi kapsamlı ortaklığa büyük önem verdiğini kaydeden Herzog, görev süresi boyunca ikili ilişkileri daha da ilerletmek için çok istekli olduğunu söyledi.

Çin Başbakanı Li Keqiang ile İsrailli mevkidaşı Naftali Bennett de Pazartesi günü birbirlerine tebrik mesajları gönderdi. Li, son yıllarda Çin ve İsrail arasındaki yenilikçi işbirliği sayesinde faydalı ve iki taraf için de kazan-kazan niteliğinde sonuçlar elde edildiğini söyledi. Li, ülkesinin; kazan-kazan işbirliği ruhunu desteklemek, karşılıklı siyasi güveni güçlendirmek ve çeşitli alanlarda pragmatik işbirliğini ve ikili ilişkileri daha da geliştirmek için İsrail ile çalışmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail'in Tel Aviv kentinde, Çinli Geely Auto'nun ürettiği elektrikli otomobilleri satan bir otomobil şirketini ziyaret eden insanlar, 10 Kasım 2021. Çinli otomobil üreticisi Geely Auto Group, İsrailli bayi Union Group aracılığıyla İsrail'de elektrikli otomobil satışı yapıyor. (Fotoğraf: Gil Cohen Magen/Xinhua)

Bennett mesajında, iki ülkenin 30 yıl önce diplomatik ilişkileri başlatmasından, özellikle de beş yıl önce yenilikçi kapsamlı ortaklığın kurulmasından bu yana, ikili işbirliğinin çok yönlü bir şekilde geliştiğini söyledi. Bennett, iki ülke halklarına daha fazla kazanım sağlamak için İsrail-Çin işbirliğinin gelecekte derinleşmeye devam edeceğine olan güvenini de dile getirdi.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Editör: İRFAN KARSLI