ST. PETERSBURG, 13 Eylül (Xinhua) -- Çinli ve İranlı yetkililer ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitli işbirliği girişimlerinin uygulanmasının kolaylaştırılması konusunda mutabakata vardı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen ve BRICS'in güvenlik konularından sorumlu üst düzey yetkililerini bir araya getiren toplantı sırasında Perşembe günü İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Ahmediyan ile görüştü.

Çin-İran ilişkilerine değinen Wang, İran'ın ulusal egemenlik, güvenlik ve onurunu koruma ve dış müdahalelere ve aşırı baskılara karşı koyma çabalarını desteklediklerini kaydederek ikili ilişkilerin istikrarlı ve sürdürülebilir gelişimini teşvik etmeye hazır olduklarını belirtti. Wang aralarındaki ihtilafları iletişim ve istişare yoluyla çözüme kavuşturma ve bölgesel ilişkileri sürekli şekilde iyileştirme konusunda İran'a ve diğer bölge ülkelerine destek verdiklerini ifade etti.

Çin, Güz Ortası Festivali'ne hazırlanıyor Çin, Güz Ortası Festivali'ne hazırlanıyor

Ahmediyan ise yeni İran hükümetinin İran-Çin kapsamlı işbirliği planının uygulanmasını destekleme ve ekonomik ve ticari yatırım, dijital teknoloji ve kültürel turizm gibi alanlarda genel tatbiki işbirliğini artırma konusunda Çin'le çalışmaya istekli olduğuna dikkat çekti. Ahmediyan ayrıca Çin'in Beijing'de İran ile Suudi Arabistan arasında yürüttüğü başarılı arabuluculuğu takdir ettiklerini ve Çin'in uluslararası toplumda önde gelen sorumlu bir ülke olarak oynadığı rolünü tasvip ettiklerini ifade etti. Toplantıda iki taraf Gazze'deki durumu da ele alarak kalıcı ateşkesin ve tam askeri geri çekilmenin sağlanmasının ve mümkün olan en kısa sürede iki devletli çözüme geri dönülmesinin önemini vurguladı.

Kaynak: rss