BEİJİNG, 3 Mart (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Çarşamba günü, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın isteği üzerine Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede İran'ın, İran-Çin kapsamlı stratejik ortaklığının ilerletilmesine sıkıca bağlı olduğunu belirten Abdullahiyan, iki tarafın karşılıklı siyasi güveni daha da pekiştirmesi, pragmatik işbirliğini derinleştirmesi ve iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliği planını uygulamaya koyması gerektiğini söyledi. Abdullahiyan, İran'ın Çin tarafıyla yakından çalışmaya hazır olduğunu ve Çin'in, Afganistan'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları arasında başarılı bir üçüncü toplantıya ev sahipliği yapmasına tam destek verdiğini söyledi.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (soldan ikinci), Afganistan'a komşu Ülkelerin Dışişleri Bakanlarının İran'ın başkenti Tahran'daki İkinci Toplantısı'nda konuşuyor, 27 Ocak 2021. (Fotoğraf: Ahmad Malek/Xinhua)

Wang da Çin'in çeşitli sektörlerde pragmatik işbirliğini artırmak için İran ile çalışmaya ve iki ülke cumhurbaşkanlarının vardıkları önemli mutabakat uyarınca Çin-İran kapsamlı stratejik işbirliğini derinleştirmeye istekli olduğunu söyledi. Çinli bakan, Çin'in Afganistan'ın komşularının güçlerine tam olarak yer verilebilmesi, sahip oldukları özelliklerin vurgulanabilmesi ve Afganistan'da kalıcı barış ve istikrarda pozitif bir rol oynayabilmeleri için uygun zaman geldiğinde Afganistan'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları arasında üçüncü toplantıyı düzenleyeceğini söyledi.

İran Nükleer sorunu hakkındaki Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (OKEP) uygulanması müzakerelerinin yeniden başlatılmasına ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi veren Abdullahiyan, ilgili tarafların, sorunların birçoğu üzerinde mutabakata vardıklarının altını çizerek, İran'ın bu uğurda aktif çabalar sergilediğini, tüm tarafların İran'ın meşru endişelerine büyük önem atfedeceklerini ve bu endişeleri gidereceklerini umduğunu belirtti. İranlı bakan İran'ın, Çin'in İran nükleer sorununda oynadığı yapıcı rolü takdir ettiğini ve müzakerelerde birlikte sonuca ulaşmak için Çin ile iletişim ve koordinasyonu sürdürmeye istekli olduğunu söyledi.

17 Aralık 2021 tarihli bu fotoğrafta, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (OKEP) Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan bir toplantısı görülüyor. (Fotoğraf: Viyana'daki AB Heyeti/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

İran'ın nükleer görüşmelerinin nihai aşamaya geldiğine işaret eden Wang, tüm tarafların kalan sorunların çözümlenmesine büyük önem vermesi, birbirine esneklik göstermesi, makul çözümler araması, siyasi kararlar alması ve müzakereleri başarılı bir sonuca vardırması gerektiğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı, Çin'in adaletin tarafını tutmaya ve İran nükleer sorununda siyasi ve diplomatik çözüm sürecini düzgün bir biçimde ilerletmeye devam edeceğini söyledi. İki dışişleri bakanı Ukrayna konusunda da görüş alışverişinde bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI