BEİJİNG, 16 Mart (Xinhua) -- Wang, Çin tarafının Ukrayna sorunu konusundaki tutumunun tutarlı ve açık olduğunu belirterek, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in vurguladığı "dört zorunluluğun" Çin'in en açık ve en yetkili tutumu olduğunu ve Çin'in aldığı tüm tedbirlerde söz konusu "dört zorunluluğun" esas alınacağını kaydetti.

Xi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bu ay başında düzenlenen sanal zirvede, Çin'in tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine tam olarak uyulması, tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının ciddiye alınması ve krizin barışçıl çözümüne katkı sağlayan tüm çabaların desteklenmesi gerektiğini savunduğunu söylemişti.

Wang, Çin'in barış yanlısı bir ülke olduğunu, her zaman anlaşmazlıkların siyasi yollarla barışçıl şekilde çözümüne bağlı olduğunu, Hollanda ve diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle Ukrayna krizinin çözümü için yapıcı bir rol üstlenmeye hazır olduğunu söyledi. Çin Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumun genel olarak en kısa sürede ateşkesin sağlanmasını, sahadaki durumun hafifletilmesini ve sivil kayıpların önüne geçilmesini umduğunu, Çin'in beklentisinin de bu yönde olduğunu kaydetti.

Rusya ve Ukrayna'nın dört tur görüşme gerçekleştirdiğini ve ilerlemenin yavaş olduğunu kaydeden Wang, bir ateşkes umudunun olduğunu ve görüşmeler sürdürüldüğü takdirde barışçıl bir geleceğe kapı aralanabileceğini söyledi ve Çin'in barış görüşmelerini desteklemek için kendi yöntemleriyle çabalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Wang ayrıca, ABD ve Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımları tırmandırmanın düşe kalka ilerleyen küresel ekonomik toparlanmanın karşı karşıya bulunduğu güçlükleri daha da artırdığını ve pek çok ülkede halkların geçim kaynaklarına gereksiz yere büyük zarar verdiğini vurguladı ve tüm tarafları aksini değil, barış görüşmelerini desteklemek için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Başkanı'nın iklim danışmanı Podesta ile görüştü Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Başkanı'nın iklim danışmanı Podesta ile görüştü

Çin Dışişleri Bakanı, şu anda uluslararası toplumun en önemli önceliğinin olası bir büyük ölçekli insani krizle başa çıkmak olduğuna dikkat çekerek, Çin'in Ukrayna'daki insani durumun hafifletilmesi için altı maddelik bir öneri sunduğunu, acil insani yardımların ilk partisinin Ukrayna'ya ulaştığını ve bunların dağıtıldığını, gelecekte ihtiyaç duyulduğunda daha fazla yardım sağlanacağını söyledi.

Ukrayna krizinin ardında Avrupa'nın güvenliği konusunun yattığını vurgulayan Wang, gelecekte Avrupa'nın güvenliğinin nasıl korunacağının Hollanda dahil tüm Avrupa ülkelerinin hayati çıkarlarını ilgilendirdiğini söyledi.

Çatışmanın eninde sonunda sona ereceğini belirten Wang, Avrupa ülkelerinin Rusya ile derinlemesine ve kapsamlı bir diyalog için oturup Avrupa'da uzun vadeli istikrarı sağlamak amacıyla dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik çerçevesi oluşturmanın yollarını tartışabileceğine dair umudunu dile getirdi.

Editör: İRFAN KARSLI