PRETORYA, 23 Ağustos (Xinhua) -- Çin ve Güney Afrika, ikili kapsamlı stratejik ortaklığı yeni bir seviyeye taşımak ve iki ülke için ortak geleceğe sahip üst düzey bir toplum inşa etmek üzere birlikte çalışma konusunda anlaştı.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Güney Afrikalı mevkidaşı Cyril Ramaphosa ile Salı günü Pretorya kentinde görüştü. İki lider yeni dönemde ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak ilgi alanlarına giren uluslararası ve bölgesel konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı

Xi, Çin ve Güney Afrika arasındaki iyi ilişkilerin ve derin dostluğun anahtarının, iki ülke ve partinin kendi kalkınma yollarında iyi günde ve kötü günde birliktelik anlayışı ve derin bir dostluk kurmuş olmaları olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı, Çin'in dostane ilişkileri ileriye taşımak, işbirliğini derinleştirmek ve koordinasyonu güçlendirmek için Güney Afrika ile çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Çin ve Afrika'nın her zaman ortak geleceğe sahip bir toplum olduğunu vurgulayan Xi, değişken bir dünya düzeniyle karşı karşıya olan Çin ve Afrika'nın birlik ve işbirliğini her zamankinden daha fazla güçlendirmesi gerektiğine işaret etti.

Xi, Afrika ülkelerinin kendi kalkınmalarını sağlamak üzere bir araya gelmelerini, Afrika Birliği'nin G20'ye katılmasını ve Afrika'nın sanayileşme ve tarımda modernizasyonu teşvik etmesini kararlılıkla desteklediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı, Çin-Afrika Liderler Diyaloğu toplantısına Ramaphosa ile eş başkanlık etmeyi ve Çin-Afrika birliği ve işbirliği için yeni bir plan çizmek ve ortak bir geleceğe sahip üst düzey Çin-Afrika toplumunun inşasını teşvik etmek üzere toplantıya katılan diğer Afrikalı liderlerle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi. Xi'yi resmi ziyaret çerçevesinde dördüncü kez Güney Afrika'da ağırlamaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Ramaphosa, Çin'in Güney Afrika'ya ulusal bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinde ve ayrıca ulusal kalkınmasında değerli katkılarda bulunduğunu vurguladı.

Çin'i Güney Afrika'nın samimi bir kardeşi, dostu ve ortağı olarak gördüğünü söyleyen Ramaphosa, Çin'in Kovid-19 pandemisi gibi zor zamanlarda ülkesine acil yardım sağladığını hatırlattı. Hem Güney Afrika hem de Çin'in kendi ulusal kalkınma ve refah hedefleri peşinde ilerlediğini ve birçok önemli uluslararası meselede aynı ya da benzer duruşlara sahip olduğunu belirten Ramaphosa, 25 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Güney Afrika'nın tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kaldığını ve ikili ilişkilerin gelişmekte olduğunu kaydetti. Çin'in yaptığı yatırımların ve işbirliğinin Güney Afrika'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasını güçlü şekilde desteklediğini söyleyen Ramaphosa, Çin'in ayrıca Afrika ülkeleri ile Küresel Güney ülkelerinin kalkınma ve refahını teşvik etmede hayati rol oynadığını belirtti. Güney Afrika'nın Çin ile partiler arası yakın etkileşimi sürdürmeye, Çin stiliyle yoksulluğun azaltılmasında pilot işbirliği yürütmeye ve ticaret, yatırım, enerji, altyapı inşası, imalat, bilim ve teknoloji dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu ifade eden Ramaphosa, daha fazla Çinli işletmenin ülkeye yatırım yapmasından memnuniyet duyacaklarını sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay