Xinhua

Çin ve Endonezya Dışişleri Bakanları telefon görüşmesi yaptı

Ukrayna'nın Irpin kentinde tahliye edilmeyi bekleyen insanlar görülüyor, 11 Mart 2022. (Fotoğraf: Diego Herrera/Xinhua)

Abone Ol

Ukrayna'nın Irpin kentinde tahliye edilmeyi bekleyen insanlar görülüyor, 11 Mart 2022. (Fotoğraf: Diego Herrera/Xinhua)

BEİJİNG, 15 Mart (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Pazartesi günü Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Wang, Çin ve Endonezya'nın hem önde gelen gelişmekte olan ülkeler hem de yükselen ekonomiler olduğunu belirterek iki tarafın, iki devlet başkanının rehberliğinde stratejik karşılıklı güveni ve pratik işbirliğini derinleştirmesi ve uluslararası ve bölgesel barış ve istikrarın korunmasında aktif rol oynaması gerektiğini ifade etti.

Retno ise Endonezya'nın Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini ve ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşımak için Çin ile çalışmaya istekli olduğunu belirtti.

İki taraf Ukrayna sorunu konusunda da görüş alışverişinde bulundu.

Retno, Endonezya'nın diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermekte ısrarlı olduğunu, askeri çatışmaya çabucak son verilmesi çağrısında bulunduğunu ve ilgili tarafarı, gerilimi azaltmak ve insani bir krizi önlemek için diyalog kurmaya teşvik ettiğini söyledi.

Wang ise Çin'in, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ortaya koyduğu "dört zorunluluk" uyarınca, gerginliği düşürme, barış görüşmelerini ilerletme ve insani krizleri önlemede yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.

Ukrayna'nın Irpin kentinde tahliye edilen insanlar görülüyor, 11 Mart 2022. (Fotoğraf: Diego Herrera/Xinhua)

Xi, 8 Mart'ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile sanal bir zirvede mevcut Ukrayna krizi hakkında konuşurken, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine tam olarak uyulması, tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının ciddiye alınması ve krizin barışçıl yoldan çözümüne yönelik tüm çabaların desteklenmesi gerektiğini belirtmişti.

Wang, Avrupa'da uzun vadeli istikrarı sağlamak için AB, NATO ve Rusya'nın eşit temelde diyaloga girmesi ve dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik çerçevesi oluşturması gerektiğini vurguladı.