Xinhua

Çin ve Endonezya cumhurbaşkanları telefonda görüştü

BEİJİNG, 16 Mart (Xinhua) -- Xi, telefon görüşmesinde Çin ve Endonezya'nın ikisinin de ana gelişmekte olan ülkelerin ve gelişen ekonomilerin temsilcileri olduğunun altını çizd...

Abone Ol

BEİJİNG, 16 Mart (Xinhua) -- Xi, telefon görüşmesinde Çin ve Endonezya'nın ikisinin de ana gelişmekte olan ülkelerin ve gelişen ekonomilerin temsilcileri olduğunun altını çizdi. Xi, ikisi de nadiren yüzyılda bir gerçekleşen büyük küresel zorluklar ve Kovid-19 pandemisi karşısında iki ülkenin ileri doğru el ele ilerlediğini ve zorluklar karşısında gerekeni yaptıklarını, siyasi, ekonomik, kültürel ve denizciliğe dair ilişkilerde 4x4 ikili işbirliği yolu açtıklarını ve pandemi karşısında dayanışma ile ortak kalkınma ana temasını ileriye taşıdıklarını söyledi. Çin Cumhurbaşkanı, iki ülkenin ortak geleceğe sahip bir Çin-Endonezya topluluğunu ortak şekilde inşa etmek ve ana gelişmekte olan ülkeler arasında samimi bir işbirliği modeli kurmak için genel bir yön belirlediklerini de sözlerine ekledi.

Xi, Çin'in iki taraflı dostça işbirliğinin yeni gelişimini ileri taşımak, bölgesel ve küresel kalkınmaya daha da fazla istikrar ile olumlu enerji aşılamak için Endonezya'yla yakın ilişki sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti. Xi, iki tarafın Kovid-19 aşı işbirliğini derinleştirmek ve pandemiyle mücadelede işbirliğini güçlendirmeye devam etmek gibi meselelerde varılan görüş birliğini uygulamasının önemine dikkat çekti. Çin Cumhurbaşkanı, iki tarafın da Cakarta-Bandung Yüksek Hızlı Demiryolu'nun planlanan zamanda faaliyete başlamasını sağlaması, bölgesel kapsamlı ekonomik koridor ile "İki Ülke, İkiz Parklar" gibi kilit projeleri iyi şekilde uygulaması ve Endonezya'nın kalkınması ile karşılıklı işbirliğini hızlandırmaya yardımcı olmak için Kuşak ve Yolu yüksek kalitede ortaklaşa inşa etmesi gerektiğini söyledi.

Xi, Endonezya'nın kalkınması ile iki ülke arasındaki işbirliğine vesile oldukları sürece Çin'in projelere yönelik olumlu bir tavra sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Xi, iki tarafa da istikrarlı bir küresel pazar ile dünya genelinde sorunsuz tedarik zincirlerini muhafaza etme, Küresel Kalkınma İnisiyatifi'nin somut bir şekilde uygulanmasını destekleme, açık ve kapsayıcı olan ASEAN-merkezli bölgesel mimariyi sıkı sıkıya koruma ve karşılıklı çıkarlar ile iki tarafın da yararına olan sonuçlar için dayanışma ve işbirliğine bağlı kalma çağrısında bulundu. Xi, Çin'in Endonezya'yı G20'deki (20 Grubu) başkanlık pozisyonunu yerine getirmede desteklediğini ve G20 2022 Bali Zirvesi'nin başarılı şekilde geçmesini sağlamak için "Birlikte Kalkın, Daha Güçlü Kalkın" temasına odaklandığını da ifade etti.