Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı: Çin'in hava kalitesinde son on yılda istikrarlı şekilde iyileşme kaydedildi Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı: Çin'in hava kalitesinde son on yılda istikrarlı şekilde iyileşme kaydedildi

BRASİLİA, 19 Ocak (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Perşembe günü Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ile bir araya geldi. Brezilya'nın başkenti Brasilia'da gerçekleşen görüşmede bakanlar, ikili işbirliğinin stratejik öneminden ve genel etkisinden övgüyle bahsetti. Vieira, bu yılın Brezilya ve Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümü olması nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, ikili ilişkilerin son yıllarda istikrarlı şekilde geliştiğini ve işbirliği alanlarının sürekli genişlediğini ifade etti. Vieira, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın geçen yıl Çin'e yaptığı tarihi ziyaretin verimli sonuçlar doğurduğunu hatırlattı. Vieira, Çin ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye, iki ülke lideri tarafından varılan önemli uzlaşıyı hayata geçirmeye, iki ülke arasında her düzey ve her alandaki işbirliği mekanizmalarının görevlerini tam olarak yerine getirmesini sağlamaya ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini daha da derinleştirmeye istekli olduklarını vurguladı.

Bakan ayrıca, Rio de Janeiro'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapma fırsatını Brezilya ve Çin arasındaki üst düzey temasları artırmak, ikili ilişkilere güçlü bir ivme kazandırmak ve Brezilya-Çin dostane işbirliğini daha geniş perspektiflerle önümüzdeki 50 yıla taşımak için değerlendirmeyi sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Wang ise Lula da Silva'nın geçen yıl Çin'e yaptığı başarılı ziyaret sırasında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile derinlemesine görüş alışverişinde bulunduğunu, iki liderin karşılıklı olarak sağlam bir güven tesis ettiklerini ve Çin-Brezilya kapsamlı stratejik ortaklığının geliştirilmesi için stratejik plan ve kılavuz ortaya koyduklarını hatırlattı. Çin ile Brezilya arasındaki dostluğa değer verdiklerini söyleyen Wang, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıldönümünü bir fırsat olarak değerlendirip, bir sonraki aşamada iki taraf arasında üst düzey temaslara ve diplomatik ilişkilerin kuruluş yıldönümü kutlamalarına hazırlanacaklarını ifade etti. Wang ayrıca Çin-Brezilya kapsamlı stratejik ortaklığının yeni bir canlılık kazanıp yeni ufuklar açmasını sağlamak için bu ortaklığı yeni bir seviyeye yükseltmeye istekli olduklarını kaydetti.

Wang, dünya yeni bir karmaşa ve dönüşüm dönemine girerken, gelişmekte olan en büyük iki ülke ve Doğu ve Batı yarım küredeki yükselen piyasa ekonomilerinin temsilcileri olan Çin ve Brezilya'nın küresel zorluklara ortaklaşa müdahale edebilmek için birlik ve işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Brezilya'nın G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapmasını ve uluslararası ve bölgesel meselelerde daha fazla rol oynamasını desteklediklerini belirten Wang, insan yaşamına uygun tek gezegen olan Dünya'yı korumak amacıyla kalıcı barış, herkes için güvenlik ve ortak refahın hakim olduğu açık, kapsayıcı, temiz ve güzel bir dünya inşa etmek üzere Brezilya ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi. İki taraf, ikili ve çok taraflı meselelerde derinlemesine stratejik görüş alışverişinin yapılacağı 4. Çin-Brezilya Dışişleri Bakanları Düzeyinde Kapsamlı Stratejik Diyalog toplantısının başarılı geçmesi için çaba gösterme sözü verdi.

Editör: Şeymanur Erbay