Çin

Çin ve Arap Birliği'nden, Çin-Arap zirvesi kararlarının hızlı uygulamaya geçirilmesi çağrısı

Abone Ol

KAHİRE, 16 Ocak (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt Pazar günü, birinci Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nin sonuçlarının uygulamaya konmasını hızlandırma kararı aldı. Qin, Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşen görüşmede, zirvenin geçen ay başarılı bir şekilde toplanmasının, yeni dönemde Çin-Arap ilişkilerinin gelişmesinde bir "dönüm noktası" olduğunu söyledi. Qin, Çin'in zirve sonuçlarını Çin-Arap dostluk ruhuyla uygulamaya koymak için Arap ülkeleriyle çalışmaya ve her iki tarafa da fayda sağlayacak şekilde zirvede önerilen sekiz ana işbirliği inisiyatifinin uygulamaya geçirilişini hızlandırmaya istekli olduğunu belirtti. Qin'in sözünü ettiği inisiyatifler; kalkınma desteği, gıda güvenliği, kamu sağlığı, yeşil inovasyon, enerji güvenliği, medeniyetler arası diyalog, gençlerin gelişimi ile güvenlik ve istikrarın da aralarında bulunduğu alanları kapsıyor.

Qin, iki tarafa, ikili işbirliğini yükseltmek için Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu çerçevesinde mekanizmaların inşasını hızlandırma çağrısında da bulundu. Çin'in, Arap tarafının tek-Çin ilkesine bağlılığını ve Çin'in meşru savlarına verdiği desteği takdir ettiğine işaret eden Qin, Çin'in aynı zamanda Arap Birliği'nin Ortadoğu'da barış ve istikrarın desteklenmesinde daha büyük bir rol oynamasını ve Arap ülkelerinin kendi kalkınma yollarını bağımsız bir şekilde aramaları ve bölgesel güvenlik sorunlarını işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çözmelerini de desteklediğini söyledi. Qin, Çin'in, gelişmekte olan ülkelerin meşru hak ve çıkarlarının müştereken güvence altına alınması ve uluslararası adalet ve hakkaniyetin savunulmasında Arap Birliği ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu da teyit etti.

Gayt da birinci Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nin tam bir başarı olduğunu ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in zirvede yaptığı güzel konuşmanın Arap ülkelerinde hoş karşılandığını söyledi. Gayt, Çin'in, zirve kararlarını etkin ve etkili bir şekilde uygulamaya koymasını takdir eden Arap tarafının sekiz ana işbirliği inisiyatifinin birer birer uygulanmaya geçirilmesi konusunda Çin ile iletişimi güçlendirmeye hazır olduğunu kaydetti. Gayt; uluslararası alanda uzun zamandır adaleti savunduğu, Arap ülkelerinin kalkınması ve Arap Birliği'nin bütünlüğünü desteklediği ve Kovid-19 pandemisine karşı başarıyla verilen savaşta Arap ülkelerine yaptığı yardımlar için Çin'e teşekkür etti. Gayt, çeşitli alanlarda Arap-Çin işbirliğini daha da derinleştirmek ve bölgesel barış, istikrar ve kalkınmaya destek olmak için çalışmaya çok istekli olduğunu söyledi. Gayt, gerek turistik olarak gerek ekonomik ve ticari işbirlikleri için daha fazla Çinlinin Mısır ve diğer Arap ülkelerini ziyaret ettiğini görmekten memnun olacaklarını da sözlerine ekledi. İki taraf, tarafları ilgilendiren diğer konularda da görüş alışverişinde bulundu.