Dünya

Çin ve AB iş dünyası karbon nötrlük taahhütlerine destek için girişim başlattı

Yeşil Eylem Girişimi, Çin-AB Yeşil Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Zirvesi adıyla düzenlenen bir çevrimiçi forumda tanıtıldı. Perşembe günü yeşil dönüşümde işbirliğinin önemi v...

Abone Ol

Yeşil Eylem Girişimi, Çin-AB Yeşil Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Zirvesi adıyla düzenlenen bir çevrimiçi forumda tanıtıldı. Perşembe günü yeşil dönüşümde işbirliğinin önemi ve yeşil finansın büyümesini kolaylaştırma yollarını ele almak için düzenlenen zirveye, iş dünyasından yüzlerce yönetici, bankacılık uzmanı ve araştırmacının yanı sıra Avrupa Konseyi Eski Başkanı Herman Van Rompuy ile Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna'nın da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yetkililer katıldı.

Yeşil Eylem Girişimi açıklamasında, zirvenin "Çin ile AB'nin kendi iç hedeflerini zamanında gerçekleştirmelerini, bu hususlardaki eylem ve işbirliğinin uluslararası topluma da fayda sağlayacağını göz önünde bulundurarak desteklemek konusunda hemfikir" olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Zirve katılımcıları iklim nötrlüğüne katkıda bulunmak ve öngörülen süre içerisinde bu hedefe ulaşmayı hedeflemektedir" denildi. Hem Bank of China (Lüksemburg) S.A. hem de Çin Avrupa Birliği Ticaret Odası (CCCEU) başkanlığını yürüten Xu Haifeng zirvede yaptığı konuşmada, ilgili tüm kuruluşların güçlerini birleştirerek girişime katılmalarını istedi.

Xu konuşmasında "İklim değişikliği ile daha yeşil ve daha sürdürülebilir büyümeye geçiş, kuşkusuz Çin-Avrupa işbirliğinin gezegenin geleceğini değiştirebileceği kilit alanlardır" dedi. Çin, CO2 emisyonlarının 2030 yılından önce en yüksek seviyesini görmesini ve 2060 yılından önce de karbon nötrlüğe ulaşmayı hedefliyor. AB ise 2050 yılına kadar iklim nötr hale gelmeyi ve 2030 yılına kadar net emisyonları 1990 seviyelerine kıyasla en az yüzde 55 azaltmayı amaçlıyor. Avrupa Komisyonu, bu iddialı hedefi gerçekleştirmek için önümüzdeki hafta "55'e uygun" adlı bir paket yayınlayarak AB'nin Emisyon Ticareti Programı'nı güncelleyecek.