Bilim ve teknoloji

Çin, uzay istasyonu kargo uzay aracı için bilim-teknoloji projelerinin seçimini açık şekilde yapacak

BEİJİNG, 26 Kasım (Xinhua) CMSA; proje başvurularının hükümet kurumları, araştırma kuruluşları, eğitim kurumları, işletmeler ve sanayi grupları için açık olduğunu belirtti. Aj...

Abone Ol

BEİJİNG, 26 Kasım (Xinhua) CMSA; proje başvurularının hükümet kurumları, araştırma kuruluşları, eğitim kurumları, işletmeler ve sanayi grupları için açık olduğunu belirtti. Ajans; bilim-teknoloji alanında, ulusal kalkınma stratejisi ve bilimsel-teknolojik kalkınma trendi şartını karşılayan ya da ileriye dönük, yenilikçi ya da endüstriyel kalkınma değerine sahip olan tüm projelerin 15 Ocak 2022 tarihine kadar başvuru yapabileceğini söyledi.

Bu yıl 20 Eylül'de fırlatılan Tianzhou-3 ve 29 Mayıs'ta fırlatılan Tianzhou-2 ile Çin'in uzay istasyonunun inşasında kullanılacak gereç ve malzemeler taşınmıştı. Tianzhou kargo uzay aracı serisi Çin tarafından bağımsız olarak geliştirildi. Faaliyet yörüngesi 450 kilometreyi aşmayan bu araçların maksimum 6,5 ton yük taşıma kabiliyeti ve bir yıllık yörünge uçuş süresi bulunuyor. Çin'in uzay istasyonunun yörüngedeki inşası planlandığı gibi sorunsuz şekilde devam ediyor.

Uzay istasyonu tamamlandıktan sonra uygulama ve geliştirme aşamasına girecek ve bu süreçte yılda ortalama iki Tianzhou uzay aracı fırlatılacak. Bu uzay araçları kargo tedarikinin yanı sıra uzay bilimi ve teknolojisi deneyleri ve uygulama projeleri için açık ve paylaşımlı bir platform sunacak. CMSA, Çin'in insanlı uzay görevinin ilk kez kargo uzay aracının taşıdığı yükleri halka açtığını söyledi. CMSA, daha önceleri uygulama deneyleri yürütmeye yönelik fırsat sağlama konusunda Çin'in uzay istasyonunun kullanılmasında Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi ile işbirliği yapıyordu. Bu kapsamda uzay yaşam bilimi ve biyoteknoloji, uzay astronomisi ve mikro yerçekimi akışkanları ve yanma alanlarında 17 ülkeden dokuz proje seçildi.