Konseyin ekonomik ve ticari ihtilaflara ilişkin hukuki danışma komitesi tarafından yayınlanan raporda, Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi'nin uygulamaya koyduğu küresel ekonomik ve ticari önlemler endeksinin 2020'de yükselişte olduğu belirtildi.

Rapor, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya'nın da arasında olduğu 20 ülke ve bölgenin ticari ihtilaflarını, ithalat ve ihracat vergileri gibi ticari tedbir kullanımlarını, ticari çözümleri ve teknik engelleri inceledi. Raporda, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği gibi ülke ve bölgelerin alt dizinlerine atıfla, büyük ekonomiler arasındaki rekabetin arttığı belirtildi.

Öte yandan rapor, diğer ülkeler arasındaki ticari ihtilafların görece ılıman olduğunu kaydetti. 2020 yılında 20 ülke ve bölgede 3.497 ticari tedbir uygulanırken, bunların yüzde 46,8'i teknik engeldi. Ticari tedbirleri en sık kullanan ülkeler arasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri yer aldı. Yıl boyunca 624 ticari tedbir uygulayan Amerika Birleşik Devletleri, dünya çapındaki toplam ticari tedbirlerin yüzde 17,8'ini oluşturdu.

Hukuki danışma komitesinin direktörü olan Zhang Yuejiao, Kovid-19'un peşinden gelen küresel ekonomik durgunluğun küresel tedarik ve endüstri zincirlerini etkilediğini söyledi. Aynı zamanda Tsinghua Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Zhang, "Tarih bize gösterdi ki, ticari korumacılıktaki yükselişin ardındaki en büyük sebep durgun ekonomilerdir" diye konuştu.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Editör: İRFAN KARSLI