Çin

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun endeksine göre Çin'in yeni büyüme faktörleri 2023'te ivme kazandı

Abone Ol

BEİJİNG, 31 Ağustos (Xinhua) -- Çin'in yeni büyüme faktörleri, ülkenin ekonomik canlılığı teşvik etme ve teknolojik inovasyonu destekleme çabaları sayesinde geçtiğimiz yıl ivme kazandı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) derlediği yeni büyüme faktörü endeksi, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19,5 artarak 119,5 seviyesine yükseldi.

NBS yetkilisi Lyu Haiqi, endeks değerinin, ülkenin yeni sektörler, yeni iş biçimleri ve modelleriyle öne çıkan yeni büyüme faktörlerinin geçtiğimiz yılda gelişmeye devam ettiğini ve ülkenin ekonomik canlılığını ve inovasyona dayalı kalkınmasını artırmada istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini gösterdiğini söyledi. NBS'ye göre ülke, ekonomik kalkınmasının yeni büyüme faktörlerindeki değişiklikleri daha iyi ortaya koymak üzere endeksin hesaplama yöntemini de yeniledi.

2022 yılını baz yıl ve 100 puanı baz değer olarak alan endeks, yeni sektörlerin, yeni iş biçimlerinin ve yeni modellerin canlılığını ölçüyor. Endekste ayrıca internet ekonomisi, inovasyon kabiliyeti, ekonomik canlılığın yanı sıra dönüşüm ve güncelleme gibi alt endeksler de bulunuyor. 2023 yılında tüm alt endekslerde artış görüldü. NBS'ye göre bir önceki yıla göre yüzde 22,3 artış sergileyen inovasyon ve yüzde 22,1 yükselen internet ekonomisi alt endeksleri güçlü büyümeyle toplam endeks artışının ana itici güçleri oldu. Çin ekonomisi 2023 yılında yıllık bazda yüzde 5,2 büyüyerek hükümetin bu yıl için belirlediği yüzde 5 civarındaki yıllık büyüme hedefinin üzerine çıktı.