Politika

Çin, Ukrayna'nın nükleer tesislerinin güvenliğinden endişeli

VİYANA, 3 Mart (Xinhua) -- Wang, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) Yönetim Kurulu tarafından Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere düzenlenen bir toplantıda, Çin'in I...

Abone Ol

VİYANA, 3 Mart (Xinhua) -- Wang, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) Yönetim Kurulu tarafından Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere düzenlenen bir toplantıda, Çin'in IAEA'nın yetkisine uygun olarak görevlerini yerine getirmesini desteklediğini söyledi. Çinli elçi, "Nükleer güvenlik ve asayiş, egemen devletlerin sorumluluklarıdır" dedi ve ekledi: "Ukrayna'nın nükleer güvenliği ve asayişi konusu mevcut prosedürlerle ele alınmalıdır."

Wang, ilgili tarafları bu konudaki görevlerini ciddiyetle yerine getirmeye çağırdı ve IAEA'nın yetkisine tam olarak uygun olacak şekilde gerekli desteği sağlaması için çağrıda bulundu. Wang, "İlgili taraflar, istenmeyen nükleer güvenlik ve asayişe dair kazaları önlemek için ihtiyatlı davranmalı ve IAEA, ülkedeki asayiş durumunu göz önünde bulundurarak Ukrayna'da nükleer güvenlik önlemleri konusunu düzgün bir şekilde ele almalıdır" dedi.

Wang ayrıca ilgili tarafları IAEA'nın bağımsızlığına ve yetkisine saygı duymaya ve ajansın işlerine siyaset karıştırmaktan kaçınmaya da çağırdı. Wang, Çin'in Ukrayna'daki gelişmeleri yakından izlemeye ve gerilimi azaltma ve siyasi çözüme yönelik tüm çabaları desteklemeye devam edeceğini söyledi.