Çin

Çin, Türkiye'yle karşılıklı stratejik güveni artırıp işbirliğini derinleştirmeye hazır

Abone Ol

ANKARA, 27 Temmuz (Xinhua) -- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çarşamba günü Ankara'da görüştü.   Wang, Çin'in, ikili ilişkilerin gelişimine yeni bir ivme kazandırmak üzere karşılıklı stratejik güveni artırmak ve çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmek için Türk hükümetiyle çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Yükselen piyasaların ve önde gelen gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri olarak Çin ve Türkiye'nin, geniş ortak çıkarlara ve muazzam işbirliği potansiyeline sahip olduğunu belirten Wang, Çin'in, kendi ulusal şartlarına uygun bir kalkınma yolu bulma ve ulusal bağımsızlık, egemenlik, meşru hak ve çıkarlarını koruma konusunda Türkiye'yi desteklediğini ifade etti.

Wang, Çin'in aynı zamanda Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası arenada daha önemli bir rol oynamasını desteklediğini ve Türkiye'nin iç işlerine yönelik her türlü müdahaleye karşı olduğunu söyledi. Wang, Çin'in, karşılıklı stratejik güveni artırmak, stratejik koordinasyonu güçlendirmek, çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmek, temel çıkarların ve ulusal güvenlik ve istikrarın korunmasında birbirini desteklemek, Çin-Türkiye stratejik işbirliği ilişkisinde daha verimli sonuçlara yönelik çaba göstermek ve ikili ilişkilerin gelişimine yeni bir ivme kazandırmak üzere Türk hükümetiyle çalışmaya istekli olduğunu ifade etti.

Wang, Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Türkiye'nin Orta Koridor Girişimi arasındaki sinerjiyi artırmak ve enerji, eğitim, kültür ve diğer alanlardaki işbirliğinin ilerletilmesini sürdürmek için iki tarafın Çin-Türkiye Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi gibi ikili işbirliği mekanizmalarından iyi faydalanması konusunda çağrıda bulundu. Wang, Çin'in, daha fazla sayıda yüksek kaliteli Türk ürünleri ithal etmek, iki ülkenin şirketlerinin yerel para birimleriyle ticaret yapmalarını desteklemek ve daha fazla Çinli şirketin Türkiye'ye yatırım yapmasını ve Türkiye'de iş geliştirmesini teşvik etmek konusunda istekli olduğunu belirtti. Wang ayrıca Çin'in Türkiye'yle, Birleşmiş Milletler, G20 ve Shanghai İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı yapılanmalar kapsamında koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin sesini birlikte duyurmaya, gerçek çok taraflılığı desteklemeye, küresel tedarik ve sanayi zincirlerinin istikrarını korumaya, tek taraflılığa ve "ayrışma ve tedarik zincirlerinin koparılması" gibi yanlış uygulamalara karşı çıkmaya ve karmaşa ve dönüşümün hakim olduğu dünyaya daha fazla istikrar getirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Türkiye'nin Çin'le ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğini söyledi. Fidan, Türkiye'nin, Çin'in ekonomik ve teknolojik kalkınmasının tehdit oluşturduğu iddiasını reddettiğini, Çin'in kalkınmasının itibarsızlaştırılması ve sınırlandırılmasına karşı çıktığını ve ülkede Çin'in toprak bütünlüğüne zarar verecek faaliyetlere izin vermediğini belirtti. Fidan, Türkiye'nin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in önerdiği küresel inisiyatiflerin stratejik öneme sahip olduğuna inandığını ifade etti. Fidan, Türkiye'nin, iki ülke arasındaki hükümetler arası işbirliği komitesinin rolünü artırmak, birlikte Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ni inşa etmek, ekonomi, ticaret, enerji, havacılık ve turizm alanlarında işbirliğini güçlendirmek, küresel zorluklarla mücadele etmek ve çok kutuplu bir dünyanın kurulmasını teşvik etmek üzere Çin'le çalışmaya istekli olduğunu sözlerine ekledi. İki taraf ayrıca ortak ilgi alanlarına giren uluslararası ve bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulundu.