Dünya

Çin, tohum endüstrisini güçlendirme amaçlı bilimsel plan hazırladı

Eylem planı, tohum çeşitleri, tahıl verimi ve bitkisel gen kaynaklarının korumasına, tohum-kaynak öz yeterliliğin iyileştirilmesine ve ilgili teoriler ile çekirdek teknolojiyi...

Abone Ol

Eylem planı, tohum çeşitleri, tahıl verimi ve bitkisel gen kaynaklarının korumasına, tohum-kaynak öz yeterliliğin iyileştirilmesine ve ilgili teoriler ile çekirdek teknolojiyi güçlendirmeye odaklanıyor. CAAS'a bağlı 11 mahsul bilimi araştırma enstitüsü ile hayvancılık ve kümes hayvanları bilimiyle ilgili dört enstitüden 95 bilimsel araştırma ekibi, tohum endüstrisinin göze çarpan bilim ve teknoloji sorunlarını çözmeye çalışacak. CAAS'tan Zhang Hecheng yaptığı açıklamada, araştırma ekibinin yapacağı çalışmanın, tohum endüstrisinin temel rekabet gücünü de artıracağını belirtti.

CAAS son yıllarda, genom çapında seçim, ploidi ıslahı, poligen polimerizasyonu ile transgen ve heteroz kullanımında önemli ilerlemeler kaydetti. Zhang, bu çalışmanın gelecekteki araştırmalar için sağlam bir temel oluşturduğunu vurguladı.

CAAS'ta akademisyen olan Wan Jianmin, eylem planının pirinç, buğday, mısır, soya fasulyesi, tahıl, sebze ve yağlı tohumlardan oluşan tohum endüstrisini geliştirmek amacıyla, başlıca mahsul, hayvancılık ve kümes hayvanlarından oluşan belli başlı çeşitlere odaklandığını belirtti.

Eylem planına göre Çin, 2030 yılına kadar gıda mahsulü çeşitlerini yüksek verimli, yüksek kaliteli ve kendi kendini kontrol edebilir hale getirmek ve ana mahsullerin verim seviyesi ve kalitesini istikrarlı şekilde iyileştirmek için çaba gösterecek. Plan, pirinç ve buğday tedarikinin mutlak güvenliğini garanti altına alırken, mısırın kendi kendine yeterliliğini de sağlayacak. Plan ayrıca, başlıca ekonomik ve bahçe mahsulü çeşitlerinin yüksek kalitede ve verimde olmasını ve önde gelen hayvancılık ve kümes hayvanı çeşitlerinin 2030 yılına kadar yerelleştirilmesini de talep ediyor.