BEİJİNG, 13 Eylül (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan bir raporda ABD'nin çok taraflı ticaret sistemini bozma, tek taraflı ticaret zorbalığında bulunma ve çifte standart uygulayarak sanayi politikalarını manipüle etme gibi eylemlerine ilişkin endişeler dile getirildi. ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uyumunu değerlendiren rapor, ilki Ağustos 2023'te yayımlanan rapor serisinin sonuncusu olarak öne çıkıyor.

Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na 85 ülkeden 450'den fazla şirket katılıyor Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na 85 ülkeden 450'den fazla şirket katılıyor

Bakanlıktan bir yetkili, ilk raporun yayımlanmasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen ABD'nin ekonomi ve ticaret konularını siyasileştirmeye ve silah gibi kullanmaya devam ettiğini, ekonomik baskı uygulamayı sürdürdüğünü ve haksız şekilde Çin'i kapasite fazlasıyla suçlamakta ısrar ettiğini söyledi. ABD'nin riski azaltma bahanesiyle gümrük vergisi önlemlerini kötüye kullanmaya ve tek taraflı yaptırımları artırmaya ısrarla devam ettiğini kaydeden yetkili, bunun çok taraflı ticaret sistemine ciddi zorluklar çıkardığını ve DTÖ üyelerinin ortak çıkarlarına büyük zarar verdiğini belirtti.

Yetkili son raporun, yanlışlarını düzeltmesi, taahhütlerini yerine getirmesi, kurallara uyması ve DTÖ'nün önde gelen bir üyesi olarak görevlerini yerine getirmesi için ABD'ye baskı yapmasını umduğunu ifade etti. Yetkili, çok taraflı ticaret sisteminin, küresel yönetişimdeki rolünü güçlendirmek üzere ABD'nin Çin de dahil olmak üzere diğer üyelerle çalışması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: rss