Çin'in dış ticaretine ilişkin rapora göre, ülkenin istikrarlı ekonomik toparlanması, dış ticaret alanında artan avantajı ve giderek gelişen yeni iş biçimleri, Çin'in ithalat ve ihracat faaliyetlerine güçlü destek sağlayacak. Çin'in ana ekonomik göstergelerinin istikrarlı bir şekilde toparlandığı ve uzun vadeli ekonomik kalkınmaya dair temel esaslarının değişmediğini vurgulayan rapor, diğer unsurların yanı sıra gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımlarındaki istikrarlı büyümeye de atıfta bulundu.

Raporda dış ticarette inovasyonları artıran Çin'in platformlar oluşturma, piyasa varlıklarını geliştirme, iş modellerini entegre etme ve iş ortamını optimize etme konularında ilerleme kaydettiği belirtildi. Yeni ticaret biçimleri de gelişimlerini sürdürdü. 2020 yılında, sınır ötesi e-ticaret için 46 yeni entegre pilot bölge kuruldu ve piyasa satın alım ticareti denemelerinin sayısı 17 artarak 31 oldu. Yurt dışında bulunan bin 800'den fazla depo da sınır ötesi e-ticareti desteklemek ve uluslararası pazarı genişletmek amacıyla yeni bir tür dış ticaret altyapısının parçası haline geldiler.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Çin hükümeti, geçen yıldan bu yana dış ticareti istikrara kavuşturmak için ihracatta vergi iadesi, ihracat kredi sigortası, iç satışlar için ticaret ve ihracat ürünleri gibi alanları kapsayan bir dizi politika uyguladı. Yerel düzeyde de işletmelerin Kovid-19 salgını sırasındaki zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için önlemler alındı.

Zorluklarla karşı karşıya kalan dış ticaret firmalarının artan dayanıklılığının da vurgulandığı raporda, firmaların büyük veri, kurumlar arası platformlar ve çevrimiçi fuarların desteğiyle dijital dönüşümü hızlandırdıkları belirtildi. Şirketler bunun yanı sıra araştırma ve geliştirme yatırımlarını artırmaya devam ettiler ve markalaşma, hizmet ile kalite kontrolünde iyileştirmelere imza attılar.

Ticaret Bakanlığı, pandeminin dünya genelinde yayılmaya devam etmesiyle birlikte ülkenin dış ticaret büyümesinin karmaşık ve zor bir durumla karşıya karşıya olmaya devam ettiğini kaydetti. Bakanlığın açıklamasında, dış ticaret firmalarının karşılaştığı hammadde fiyatları, döviz kuru dalgalanmaları ile deniz taşımacılığı gibi zorluklar ve sıkıntılarla yakından ilgilenileceği ve bu sorunların üstesinden gelineceği ifade edildi.

Editör: İRFAN KARSLI