Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 5,26 milyon sınır ötesi seyahat yapıldı Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 5,26 milyon sınır ötesi seyahat yapıldı

BEİJİNG, 15 Eylül (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin bazı Çin mallarına yönelik gümrük vergilerini artırmak için 301. Bölüm'ü kötüye kullanmasından duyduğu memnuniyetsizliği vurgulayarak bu duruma kesinlikle karşı çıktıklarını belirtti. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi Cuma günü, Çin'e yönelik gümrük vergilerinin 301. Bölüm kapsamında yasal olarak gözden geçirilmesine ilişkin nihai değişiklikleri açıklamıştı.

Bakanlık sözcüsü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'ye 301. Bölüm kapsamındaki gümrük vergileriyle ilgili olarak defalarca resmi girişimde bulunduklarını ifade etti. Dünya Ticaret Örgütü'nün, 301. Bölüm kapsamındaki vergilerin örgüt kurallarını ihlal ettiğine karar verdiğini hatırlatan sözcü, ancak ABD'nin yanlışlarını düzeltmek yerine Çin ürünlerine yönelik vergileri daha da artırarak hatalarına bir yenisini eklediğini vurguladı.

ABD'nin söz konusu adımının tipik bir tek taraflılık ve ticari korumacılık uygulaması olduğunu belirten sözcü, bunun uluslararası ticaret düzeninin yanı sıra küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin güvenlik ve istikrarına da ciddi şekilde zarar verdiğini söyledi. Sözcü, bu adımın ayrıca ABD'nin ticaret açıkları ve endüstriyel rekabet gücü ile ilgili sorunlarını çözmediği gibi, ithal ürünlerin fiyatlarını artırarak ABD'li şirket ve tüketicileri ek maliyetlere katlanmak zorunda bıraktığını belirtti.

Bakanlık tarafından Perşembe günü açıklanan ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü Uyumluluğuna ilişkin 2024 Raporu, ABD'nin 301. Bölüm'ü kötüye kullanmasından duyulan ciddi endişeyi bir kez daha gözler önüne sererek, ABD'nin "küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin aksamasına neden olduğuna" işaret etti. ABD, daha önce 301. Bölüm kapsamındaki vergi incelemesinin sonuçları hakkında kamuoyundan görüş istemişti. Katılımcıların çoğu ya ek gümrük vergilerinin uygulanmasına karşı çıkmış ya da vergi muafiyetinin kapsamının genişletilmesini istemişti.

Sözcü, "Sonuç, 301. Bölüm kapsamındaki vergilerin ABD halkı arasında popüler olmadığını gösteriyor" dedi. ABD'nin yanlışlarını derhal düzeltmesi ve Çin mallarına yönelik tüm ek gümrük vergilerini kaldırması gerektiğini yineleyen sözcü, Çinli işletmelerin çıkarlarını korumak için gerekli tedbirlerin alınacağı uyarısında bulundu.

Kaynak: rss