BEİJİNG, 29 Ağustos (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao Pazartesi günü Beijing'de ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile görüştü. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre taraflar, iki ülkenin liderleri tarafından Endonezya'nın Bali adasındaki görüşmede varılan mutabakatın hayata geçirilmesine ilişkin olarak Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin yanı sıra ortak ilgi alanlarına giren ekonomik ve ticari konulara odaklanan rasyonel, samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdi.

Wang, ekonomik ve ticari ilişkilerin Çin-ABD ilişkilerinin mihenk taşı olduğuna işaret ederek iki ülke arasındaki ticaretin hem kendi ekonomileri hem de küresel ekonomi için önemli olduğunu vurguladı. Bakan, Çin'in her iki ülkenin iş sektörleri arasındaki işbirliği için elverişli bir politika ortamı yaratmak ve karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği ilkelerini koruyarak ikili ticaret ve yatırımı teşvik etmek üzere ABD ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu ifade etti. Wang, görüşmede ABD'nin Çin mallarına yönelik 301. Madde tarifeleri, yarı iletken politikaları, iki yönlü yatırım kısıtlamaları, ayrımcı sübvansiyonlar ve Çinli işletmelere yönelik yaptırımlar gibi konulardaki ciddi endişelerini gündeme getirdi.

Ulusal güvenlik kavramının genişletilmesinin ekonomik ve ticari etkileşimin normal seyrine elverişli olmadığına değinen Wang, tek taraflı ve korumacı tedbirlerin piyasa kurallarına ve adil rekabet ilkesine ters düştüğünü, ayrıca küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin güvenlik ve istikrarına zarar vermek dışında bir sonuç yaratmadığını belirtti.
ABD'nin Çin'le bağları koparmak istemediğini defaatle dile getirdiğine dikkat çeken Wang, ABD'den söylemleriyle eylemlerinin uyumlu olmasını beklediklerini söyledi. Konuyla ilgili yazılı açıklamaya göre Wang ve Raimondo, Çin ile ABD arasında ekonomi ve ticaret alanında açık ve verimli diyalog yürütmenin önemine atıfla Çin Ticaret Bakanlığı ile ABD Ticaret Bakanlığı arasında yeni iletişim kanalları kurulduğunu duyurdu.

Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor

Buna göre Çinli ve ABD'li bakan yardımcısı ve genel müdürler ile iş sektörü temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubunun kurulduğu ve grubun iş dünyasındaki belli sorunlara çözüm arayacağı belirtildi. Çalışma grubu yılda iki kez bakan yardımcısı düzeyinde toplantılar düzenleyecek. Açıklamada, Wang ve Raimondo'nun düzenli iletişimi sürdürme ve yılda en az bir kez bir araya gelme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Açıklamaya göre taraflar ayrıca kendi ihracat kontrol sistemlerini izah etmeye ve iletişimi geliştirmeye yarayan bir mekanizma olarak hizmet verecek ihracat kontrol bilgi alışverişi mekanizmasını başlattı. Bu kapsamda her iki taraf da kendi yasalarına uygun olarak ihracat kontrolü konusunda bilgi alışverişinde bulunacak. Açıklamada, idari ruhsatlamanın geliştirilmesi sürecinde her iki ülkeden uzmanların ticari sırları ve gizli ticari bilgileri korumaya ilişkin teknik istişarelerde bulunması hususunun da görüşüldüğü ve bu konuda mutabakata varıldığı belirtildi.

Editör: Şeymanur Erbay